Därför kastar skolköken mindre mat

En satsning på att minska svinnet i skolornas kök gav bra resultat.

När skolorna har tillagningskök är det lättare att beräkna vad som går åt. Foto: Yvonne Rönngren.

När skolorna har tillagningskök är det lättare att beräkna vad som går åt. Foto: Yvonne Rönngren.

Foto: Foto: Yvonne Rönngren.

Skola och utbildning2017-02-23 16:00

Under 2016 hade måltidsverksamheten i Skellefteå kommun en kampanj för att minska mängden kastad mat. Det handlar då om mat som kasseras i köket, för att den inte längre får serveras.

Mängden minskade med 13 procent, jämfört med året före.

– En viktig förklaring är att vi under året tog i bruk nya tillagningskök. När skolköken själva lagar maten kan de lättare anpassa sig till efterfrågan, och det blir mindre svinn, säger måltidschef Peter Lundmark.

– När maten är lagad på skolan har man också en andra chans värma upp den. Om man kyler snabbt kan man använda rester en annan dag.

– Mat som blir över från Jörnsköket är ju däremot värmd en andra gång och måste sedan kasseras, tillägger han.

Har planerat bättre

Men även bättre planering hjälpte till för det goda resultatet.

– Alla skolkök har satsat på att göra smartare beställningar, betonar Peter Lundmark.

– De har exempelvis haft bättre dialog med skolan så att man på förhand vet om någon klass är borta på studiebesök eller annat, så att mindre mat ska beställas.

Sparar pengar och tid

Besparingen på mat motsvarar 685 portioner, som alltså inte behövde lagas och sedan slängas. I pengar räknat innebär det 8 500 kronor för livsmedel och dessutom nedlagd tid för tillagningen.

När skolorna har tillagningskök är det lättare att beräkna vad som går åt. Foto: Yvonne Rönngren.
När skolorna har tillagningskök är det lättare att beräkna vad som går åt. Foto: Yvonne Rönngren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!