Barnen kommer att bussas tolv mil för att gå i skolan

”Självklart trodde vi att någon opartisk skulle kolla upp det här, men Skolinspektionen har gett uppdraget att utreda anmälan till samma person som själv tagit beslutet”, säger Linda Fransson.

Långa dagar. ”Vi vill behålla skolan i Slagnäs och vi vill inte att barnen ska upp till Arjeplog mer än nödvändigt. Det blir för långa dagar, och det finns ju andra lösningar” säger Marielle Marklund.

Långa dagar. ”Vi vill behålla skolan i Slagnäs och vi vill inte att barnen ska upp till Arjeplog mer än nödvändigt. Det blir för långa dagar, och det finns ju andra lösningar” säger Marielle Marklund.

Foto: Långa dagar. ”Vi vill behålla skolan i Slagnäs och vi vill inte att barnen ska upp till Arjeplog mer än nödvändigt. Det blir för långa dagar, och det finns ju andra lösningar” säger Marielle Marklund.

Skola och utbildning2015-10-27 09:00

Det var i mitten av juli som brevet damp ner i brevlådan hos föräldrarna till de sexton barn, från förskoleklass till sjätteklass, som går skola i Slagnäs.

– Jag förstod ingenting, för vi hade ju inte fått någon förvarning. Jag kom hem efter semestern i augusti och såg brevet, säger Marielle Marklund, en av dem som har barn i skolan.

Är tufft

I brevet står bland annat ”för att vi ska kunna tillgodose eleverna de kunskaper och rätt kvalité utifrån skollagen och läroplanen kommer alla elever att åka till Arjeplog alla onsdagar under hela terminen”. Mellan Arjeplog och Slagnäs är det 12 mil tur och retur.

– Det blir upp till tre timmar i buss dessa dagar och vägen är inte heller den bästa. Det är tufft för särskilt de minsta, för någon som är sex år. Och av vilken anledning? Träffa andra barn? säger föräldern Malin Krekula.

Musiklektion

Föräldrarna har påtalat detta men fått till svar att även om förskoleklass är frivillig, så är det allt eller inget som gäller. Det finns ingen möjlighet för de yngsta att välja bort denna dag. För de lite äldre är det främst kravet på musiklektion som gör att de ska åka till Arjeplog.

– I den bästa av världar vill vi att en lärare ska komma hit och undervisa de yngsta barnen i de ämnen som behövs, att gruppen får göra det med varandra, säger Marielle Marklund.

Större klasser

De menar vidare att om nu barnen måste socialiseras i större klasser, så finns det ett alternativ som är betydligt närmare.

– Trots att Sorsele bara ligger tre mil bort så har det inte givits någon förklaring till varför det inte ses som ett alternativ. Är det för att det är en annan kommun? Och vad händer om barnen blir sjuka i Arjeplog? Ingen av oss har anknytning dit. Ska vi köra femton mil för att hämta dem? Besluten som tagits är inte tagna för barnens bästa, säger Linda Fransson.

Ännu oklart

Många frågor menar föräldrarna fortfarande står obesvarade, och arrangemanget som sådant känns ännu oklart.

– De har skickat ut informationsblad men vi har inte fått svar på sådant vi verkligen vill veta. Vi får svävande och olika svar beroende på vem och när man frågar. Det är klart att man blir orolig för att det blir en nedläggning av skolan till slut, säger Linda Fransson.

Malin Johansson/NN

Vi har massor med frågor som vi fortfarande inte fått svar på.

undefined
Oroliga föräldrar. Marielle Marklund, Linda Fransson, Daniella Renlund och Malin Krekula är alla skeptiska inför de beslut som fattats. ”Vi har massor med frågor som vi fortfarande inte fått svar på. De beslut som tagits är inte tagna för barnens bästa”, säger Linda Fransson.
undefined
Det sociala? ”Hur socialt är det att en gång i veckan komma till en miljö man inte känner igen? Och dessutom har barnen ingen möjlighet att leka med kompisar efter skolan för då ska de hem med bussen, och det är väl där det verkligt sociala kommer in?” säger Malin Krekula, och får medhåll från Daniella Renlund.
undefined
Skollagen. Linda Fransson har läst i skollagen och läroplanen men hittar ingenting som säger att barn i förskoleklass ska behöva umgås med en större klass för att uppfylla den sociala biten. ”Det värsta är att man ser att barnen inte orkar med”, säger hon.
undefined
Långa dagar. ”Vi vill behålla skolan i Slagnäs och vi vill inte att barnen ska upp till Arjeplog mer än nödvändigt. Det blir för långa dagar, och det finns ju andra lösningar” säger Marielle Marklund.
undefined
Flyttar hit. Idag går 16 barn i skolan i Slagnäs, från förskoleklass upp till sjätteklass. ”Det här är inte en by som håller på att dö ut. Det är massor med ungdomar som flyttar hit, men det lockar ju ingen när det är såhär”, säger Linda Fransson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!