Hon är grundskollärare i årskurs 4–9 och ordförande för Lärarförbundet i Arjeplog. Hon sitter även med i förbundets styrelse och kan se flera anledningar till Arjeplogs klättring.
– Vi har helt enkelt haft förutsättningar att kunna göra ett bra jobb. Det som är så kul med rankingen, är att vi får bekräftelse på att vi har bra lärare. Sedan har vi jobbat med kollegialt lärande i några år med bland annat mattelyft och bedömning och det börjar vi nu se resultat av.
Läs också: Årets bästa skolkommun har utsetts – så placerar sig kommunerna i Västerbotten
Att kommunen satsat på specialpedagoger är en annan positiv grej, men det finns andra kriterier i rankingen där Arjeplog placerar sig betydligt sämre.
– När det gäller utbildade lärare ligger vi lågt, där gör våra utbildade lärare ett hästjobb med att försöka utbilda kollegialt. Det är lärarbrist i hela landet, men man måste fundera på vad man kan göra för att locka lärare till Arjeplog, säger Sara Sundström.
Lön och lärarhälsa är andra områden där Arjeplog ligger lågt. Och även om det finns områden att förbättra gläds Sara Sundström över årets resultat.
– Det är klart att det är extra peppande att se att vi har gjort något bra och det gör att man orka jobba och försöka hålla i det här. Helst vill vi ju vara på plats nummer ett och vara bäst.