Akut lärarbrist i Skellefteå – och värre blir det

Just nu ligger många lärarjobb ute på kommunens hemsida. ”Det är brist i stort sett de flesta ämnen förutom SO, musik och bild”, säger Jan Söderström, för- och grundskolechef.

Skola och utbildning2015-06-03 09:00

Lärarbristen bland för- och grundskollärare är mer påtaglig än någonsin. Tidigare rörde bristen bara vissa specifika ämneslärare. I dag är det brist på alla möjliga typ av lärare, allt ifrån förskolan till högre åldrar.

– Vi har mycket pensionsavgångar och så är det få som har gått lärarutbildningen de senaste åren. Tack vare att vår hr-avdelning har gjort ett fantastiskt arbete så har vi kommit fram till att vi behöver nästan 300 nya lärare i för- och grundskola fram till 2020. Bland annat ett 60-tal barnskötare, 40 förskollärare och ett 50-tal lärare upp till årskurs 5. Det är brist i stort sett de flesta ämnen förutom SO, musik och bild, säger Jan Söderström.

Anita Ericsson, ordförande på Lärarförbundet i Skellefteå, är oroad över utvecklingen.

– Just nu pågår personplanering inför hösten, men det är absolut mer än det brukar vara, och det här är bara början.

Hon säger att det blir svårt att rekrytera och att det kommer att leda till omflyttningar inom skolan vilket oftast drabbar ytterområdena värst.

– Det är bra med intern rörlighet, men inte att vissa skolor ska stå utan lärare. Men man kan ju förstå att man väljer att cykla till jobbet varje dag. Vi har försökt få kommunen att införa högre ersättning på skolor som har haft svårt att rekrytera, till exempel en reseersättning, men de har inte nappat.

Jan Söderström säger att det skulle bli knepigt.

– Vi har pratat om det i omgångar. Det kan vara svårt rent skattetekniskt och jätteknepigt att hantera avtalsmässigt, men vi ska titta på om det är möjligt.

Akut vikariebrist på skolornaTiotusentals lärare saknas 2020
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!