De två ordförandena för lärarfacken: Anette Holmgren, Lärarnas riksförbund, och Anita Ericsson, Lärarförbundet, träffade då de båda kommunalråden.
– Vi påminde om det som är orsaken till Lärarlönelyftet. Det är att höja yrkes status så att fler ska vilja bli lärare, säger Anita Ericsson.
– Det här är en fråga som kommit i skymundan. Lönelyften har inget självändamål utan det handlar om att vi ska ha lärare i framtiden. Det är redan brist på lärare, och fler måste lockas till utbildningarna.
Så skulle det kosta
Om kommunen skjuter till pengar för att höja alla andra lärare skulle det bli en kostsam historia.
Totalt skulle det kosta 49 miljoner, enligt en uträkning som för- och grundskolekontoret har hjälpt oss med.
Då skulle samtliga kvarvarande lärare i grundskola och gymnasium, förskollärare och fritidspedagoger få lyftet på 2 900 eller 3 000 kronor per månad.
Många berörda
En anledning till att summorna för att höja alla blir så hög är att 90 procent av förskollärarna och fritidspedagogerna i så fall ska upp. Där var bara var 10:e person med i lärarlönelyftet.
- En sådan satsning skulle förstås vara det ultimata, men kanske inte realistisk, kommenterar Anita Ericsson. Vi önskar i alla fall pengar till vissa höjningar.
"Är en politisk produkt"
Maria Berglund från Lärarnas riksförbund instämmer:
– Hela lärarlönelyftet är ju en politisk produkt. Den har inte kommit fram genom vanliga förhandlingar. Då får också politiker ta ansvaret för att det blir bra i slutänden. Staten har bekostat lyftet för många, det är inte orimligt att också kommunen skjuter till.
– Lärarlönerna i Skellefteå är på plats 237 av 290 kommuner i landet. Så det är klart befogat att skjuta till pengar, säger Maria Berglund.
Så säger kommunalrådet
Kommunalrådet Lorens Burman ger dock inga löften.
– Budgeten för 2017 är spikad och den innehöll inga pengar till några extra lönesatsningar för lärare. Istället var det extra pengar för skolans volymökning.
Han säger att det varit mycket kritik från kommunerna mot regeringen för att man nu försöker tvinga kommuner att skjuta till mycket pengar.
– Det var också ett olyckligt sätt att fördela pengar, det hade varit bättre om de hade delats ut efter förhandlingar.
– Vi grubblar inom kommunledningen hur vi ska göra, men jag har inget svar att ge, avslutar kommunalrådet.
Läs mer: Här finns fler synpunkter om lärarlönelyftet från de två fackförbunden.