Under Bolidens Kapitalmarknadsdag i norska Bergen presenterade Daniel Peltonen bland annat utvecklingsprojektet på Boliden Rönnskär kring produktion av cementersättning från restprodukter som innehåller järn, bland annat järnsand.
– Förstudien, som fortfarande pågår, uppvisar fortsatt mycket lovande resultat. I den har vi kunnat verifiera högt ställda krav på produktegenskaper, säger han.
Försök med produkten har bland annat genomförts i Bolidens gruva i Garpenberg.
– Det finns betydande möjligheter till värdeskapande inom befintliga gruvområden, konstaterar Daniel Peltonen.
Klimatavtrycket från Bolidens cementersättningsprodukt är väsentligt lägre än traditionell cementproduktion. Jämfört med den innebär Bolidens nya produkt att klimatpåverkan kan reduceras med cirka 95 procent för varje andel vanlig cement som ersätts. Tekniken möjliggör dessutom ett bättre metallutbyte för gruv- och metallföretaget. Det unika med produkten är att energin redan finns lagrad i utgångsmaterialet, så det krävs mycket lite energi för att den ska kunna användas som ersättning till cement.
– I ett första skede utreder vi ett pilotprojekt med en produktionskapacitet motsvarande 300 000 ton per år och ett investeringsbeslut förväntas ske under andra halvåret 2025, berättar Daniel Peltonen.
Om denna pilotsatsning slår väl ut kan det bli aktuellt med bygge av betydligt större anläggning.
Daniel Peltonen konstaterar också att det finns ett stort kommersiellt intresse för produkten.
– Vi har fler än tio kunder som är intresserade och som vi inlett gemensamma studier tillsammans med, säger han.
En av dessa är Skanska som ska testa produkten för användning inom byggindustrin.
– Det här är en unik möjlighet att låta våra experter fullskaligt testa produkten genom våra fabriker och under verkliga förhållanden i projekt där vi kan se hur den beter sig över tid. Vi är glada över att samarbeta med Boliden för att driva hållbar utveckling i byggbranschen framåt, säger Sara Löfgren, regionchef betong, Skanska i ett pressmeddelande.
Varje år väljer Kungliga Ingenjörsakademien, IVA, ut de 100 mest aktuella och lovande forskningsprojekten vid svenska lärosäten som kan komma samhället till nytta. På den listans finns detta utvecklingsprojekt med.