När det gäller helåret minskade omsättningen med 7,7 procent till 270,1 miljoner kronor och resultatet före skatt minskade med 15,2 miljoner kronor till 1,5 miljoner.
– Under årets sista kvartal har vi sett positiva trendbrott inom de olika segmenten i form av nya kontrakt och avrop samt en ny innovation till vår maskinpark, kommenterar Railcares vd Daniel Öholm kvartalsrapporten.
Att Railcare i jämförelse med föregående års fjärde kvartal redovisar en lägre volym och resultat förklarar han med att man förra året genomförde en försäljning av en Railvac 16 000 till Norge.
Under fjärde kvartalet förlängde Trafikverket snöröjningskontrakt med Railcare ytterligare ett år. Trafikverket har beslutat att utlösa option för två tilläggskontrakt avseende snöröjning vilket innebär ett ordervärde på 48 miljoner kronor för arbeten som utförs till och med i maj 2020.
På entreprenadsidan har ramavtal tecknats med Trafikverket. Myndigheten planerar för en stor mängd av spårarbeten som en följd av regeringens beslutade nationella plan och gäller uppdrag i hela Sverige.
– Ramavtalet är strategiskt viktigt för Railcare då vi ser att det kan ge betydande beläggning av våra maskiner och resurser de närmaste åren, säger Daniel Öholm.
Han konstaterar vidare att satsningen på transportuppdraget åt Kaunis Iron rullar på enligt plan och att Railcare nu kört över 200 transporter av järnmalm sedan starten i augusti.
– Detta skapar en för oss god beläggning under vinterhalvåret, men vårt femåriga avtal ger också en stabilitet, tillväxt och lönsamhet inom segmentet Transport Skandinavien.
Entreprenad Utland har under en period haft lägre volymer i Storbritannien. Från oktober har dock Railcarei sett en ökning av beställningar och de har under kvartalet gjort jobb på tre banområden, London North East and Midlands, London North West samt Scotland.
Inom segment Maskinförsäljning har Railcare fått en order från statliga Infranord att bygga fem nya generatorvagnar med leverans under 2019 och 2020.
– Vilket ger lönsamhet och tillväxt i segmentet, men också beläggning i verkstaden i Skelleftehamn.
Den 18 februari 2019 presenterade Raicare sina planer på att tillverka en utsläppsfri batteridriven MPV, Multi Purpose Vehicle. Utvecklingen är gjord av gruvutrustningsbolaget Epiroc.
– Vi kan dela deras utvecklingsplattform och vi är också deras första OEM-partner. Tack vare detta samarbete är vi i framkant i utvecklingen av järnvägsfordon med denna nya spännande batteriteknik som gör att vi kan ta fram den första prototypen av en batteridriven MPV under 2019, berättar Daniel Öholm.