Ett första förslag gjordes i samråd mellan Skellefteå museum och samhällsbyggnad. När det skickades till berörda fastighetsägare kom en del synpunkter och 24 fastigheter ströks. Istället har 12 nya tillkommit.
De som äger de 90 fastigheter som nu får en skyddsklassning ska meddelas, och de kommer att få byggnadsordningen sedan den tryckts. Allmänheten kommer att kunna köpa skriften.
Husen är klassade i två bevarandenivåer, och lagen som kommunen stöder sig på är plan- och bygglagen. Där står att särskilt värdefulla hus ska pekas ut.
Beslutet togs vid torsdagens möte i bygg- och miljönämnden.
Utöver information om de enskilda fastigheterna, finns en hel del intressant att läsa om ortens byggnadshistoria.
Dagens Skelleftehamn hette från början Kallholmen och var lokaliserat runt den plats där järnvägen drogs ner till hamnen. Det började uppföras hus i anslutning till järnvägsstationen och det byggdes också sommarhus på Kallholmen. Det gjordes en stadsplan av P O Hallman som då var en av landets främste stadsplanerare.
När Rönnskärsverken hade startat behövdes fler bostäder, och Bolidenbolaget köpte mark på Örjansberget. Det gjordes en bred allé från järnvägsstationen upp till kyrkan på bergets topp. Även skolan byggdes på berget. Från allén strålade många gator ut där det var ett intensivt byggande under en stor del av 1930-talet. Många av de husen är nu med i bevarandeplanen.
Området kallas trädgårdsstad, och typiskt är de rymliga tomterna och de prydliga staketen.