Skellefteborna gör sig av med mer än två ton textil i veckan

Raymond Lundin med ett smärre lass som kommit in till Pingstkyrkan. Hit kommer två ton i veckan, så detta är bara en bråkdel.
Raymond Lundin med ett smärre lass som kommit in till Pingstkyrkan. Hit kommer två ton i veckan, så detta är bara en bråkdel. Foto: Yvonne Rönngren
Handeln med skänkta textilier ökar i Skellefteå, men ändå skickas stora mängder kläder till begagnatmarknaden utomlands. Minst 1,5 ton i veckan lämnar stan.

I Skellefteå är PMU i särklass störst när det gäller insamling av kläder. De har 13 behållare runt om i stan och får in två ton i veckan.

Pingstkyrkan i Skellefteå hinner själva sortera cirka hälften, alltså ett ton. Resten skickas osorterat direkt till PMU i Vårgårda.

Av det som hängs i affären går cirka hälften sälja, och resten skickas till Vårgårda.

Av två skänkta ton i veckan så säljs alltså en fjärdedel lokalt medan resten går vidare.

Säljer ut allt

När det gäller Röda Korsets Kupan så får de in cirka 5-10 bananlådor per dag, fem dagar i veckan. Av det brukar hälften vara textil.

Kupan skickar inget vidare till annan ort. Istället ”rensas” kläderna då och då genom att kunder får packa en kasse för 50 kronor. Det är oklart om folk använder allt som de stoppat ner. Ibland säger personalen att de ser att plagg återkommer.

Johnaz Bäckman på Kupan visar hur mycket som kommit in på cirka tre veckor.
Johnaz Bäckman på Kupan visar hur mycket som kommit in på cirka tre veckor. Foto: Yvonne Rönngren

Smutsigt kastas

Till sist kan vi tillägga att allt som skänks till PMU och Kupan inte är säljbart. Cirka vart 10-20:e plagg som skänks kastas redan i den första sorteringen eftersom det är trasigt, noppigt, smutsigt eller har blivit blött i behållarna.

Det går till brännbart på återvinningen.

– Men jag håller på att utreda om det går skicka till företag som maler ner tygerna och gör nya. Så det är förhoppningen i framtiden, då behöver inget förfaras, säger Johnaz Bäckman på Kupan.

Kupan och Pingstkyrkan: Miljömedvetna ungdomar en ny kundgrupp
Miljö: Nytillverkning av textilier måste minskas

Dit går pengarna

PMU är Pingstmissionens utvecklingsarbete, vars syfte är att bekämpa fattigdom.

I Skellefteå hanteras sakerna av den lokala Pingstkyrkan, som i första hand använder intäkterna till att täcka kostnader för Second hand-butiken.

Av det återstående nettot behåller man hälften till lokala biståndsprojekt. Resten av pengarna går till PMU.

Röda Korsets Kupan betalar först sina kostnader. Övriga pengar går till socialt arbete i Skellefteå med omnejd.

Utöver miljövinst och bistånd ger Pingstkyrkan och Kupan sysselsättning för personer som står långt från arbetsmarknaden. Därtill ger man meningsfull fritid för frivilliga.

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut