Skellefteås nya lekplats var redo att öppnas – försenas på grund av vandalisering

Ombyggnaden av den stora lekplatsen på Anderstorp var nästan färdig – då började skadegörelsen. Nu är projektet försenat. ”Det är jättetråkigt, vi var på väg att öppna den nästa vecka och så händer det här”, säger Matilda Fhärm, landskapsarkitekt på Skellefteå kommun.

Det var den 1 augusti som kommunens personal upptäckte att någon eller några varit inne på den inhägnade lekplatsen och förstört. Därefter har de haft objudna besök vid fyra–fem tillfällen och både lekredskap och lekytor har utsatts för skadegörelse.

– De har bland annat tänt eld på en karusell som finns där och eldat lite på studsmattor och så har de klottrat och skurit inne i en träkoja, säger Matilda Fhärm.

Har polisanmälts

Skadegörelsen har polisanmälts och Samhällsbyggnad på Skellefteå kommun, som ansvarar för ombyggnaden, har även anlitat ett vaktbolag.

Men hittills har det inte hjälpt mot skadegörelsen. Kommunen vädjar därför till allmänheten att hålla ögonen öppna och kontakta polisen eller kommunen om man ser något på lekplatsen.

– Det skulle vara jättebra om människor vågar gå där, vara där på kvällar och röra sig i området. Om folk är närvarande är det kanske inte lika troligt att det upprepas, säger Matilda Fhärm och tillägger.

– Vi hoppas verkligen att allmänheten gjort någon observation som hjälper oss att få stopp på förstörelsen.

Hur mycket tror du att öppningen av lekparken försenas av detta?

– Arbetsledaren säger två veckor ungefär. Sedan får man väl se, om det här fortsätter så drar det ut på tiden ytterligare, säger Matilda Fhärm.

Ombyggnationen av lekplatsen vid förskolan Pusselbiten och Anderstorps idrottsplats har pågått sedan våren 2017.

När den står färdig kommer den vara stans andra temalekplats och temat är ”lantbruk och odling”.

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut
Jobb+ logo