Den kommunala vuxenutbildningen i Skellefteå berörs av samma åtgärder som gymnasiet. Från och med måndag ska studierna ske på distans.
Något som nu är en utmaning att rigga, eftersom eleverna finns i många typer av utbildningar med olika studieform redan i dag. Vissa har kort utbildningsbakgrund, några äger inte en dator och några har också låg datorvana.
– Därför var det bra att vi inte behövde stänga redan på onsdag, utan fick extra tid, säger verksamhetschef Simon Dahlgren.
Dessa dagar sitter nu klasserna med sina lärare och går i möjligaste mån igenom hur de ska få sina uppgifter i framtiden och hur de ska hålla kontakten.
Har utrustning
– Under hösten gick våra lärare en kurs om distansundervisning och vi fick utrustning för att spela in och sända lektioner. Nu får vi testa detta i skarpt läge, säger Simon Dahlgren.
– De flesta elever har en smartphone, så om de inte har tillgång till dator kan de göra vissa uppgifter med telefonen, säger Jenni Andersson rektor för yrkesutbildningen.
– Vi ska i första hand använda vår digitala lärplattform, men kan också behöva göra gammaldags skrivuppgifter som skickas med post, säger Ulf Olofsson, rektor för SFI, svenska för invandrare.
Praktik fortsätter
Vux är Skellefteås största skola med närmare 1 600 elever, varav de flesta finns på plats åtminstone några dagar i veckan. Studierna kan vara kombinerade med praktik på arbetsplatser och den kan tills vidare rulla vidare som vanligt.
– Vi hoppas också att den praktiska undervisningen av chaufförer och maskinförare ska kunna fortgå, säger Simon Dahlgren.
Svårare att fråga
I en klass för blivande barnskötare planeras det för hemgång.
Caroline Zaza, Dilrabo Kadirova och Rina Baqtyan kommer att sakna kamraterna.
– Det är enklare här när man behöver fråga, kanske fastnar man på ett ord. Nu kommer det att bli krångligare att få svar på alla frågor, säger Rina.
Dessutom funderar hon vad som händer om grundskolan stänger.
– Då har jag barnen hemma och ska hjälpa dem i studierna. De skulle komma i första hand, säger hon.
– Men det är också bra att få träna hemstudier, det kan vi ha nytta av i framtiden, tillägger Dilrabo.
Inte rädda
De tre eleverna säger att de inte varit särskilt rädda för corona-smitta när de varit i skolan. De känner inte lättnad över att få stänga in sig i hemmet, och ser snarare problem om människor hamnar i långvarig isolering.
Framme vid katedern sitter de tre lärarna och planerar för framtiden.
– Jag tror det här kommer att gå bra, säger språklärare Malin Åberg optimistiskt.