VMA-larm debatterades: ”Larmet har försvunnit på vissa platser och hörs dåligt på andra”

På vissa områden i kommunen har VMA-larm monterats ned och på andra håll hörs den dåligt. På fullmäktige ville Christina Soldan (L) veta vad samhällsbyggnadsnämndens ordförande tyckte om saken.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Skellefteå2020-01-28 15:34

VMA-larmet, själva tutan, existerar inte längre i Burträsk och på Mobackenskolan har den också monterats ned, skriver Soldan i en interpellation. Hon påpekar även att larmet på vissa håll i kommunen, exempelvis i Bergsbyn och Ursviken, hörs väldigt dåligt.

Det är staten som äger utrustningen för utomhusvarningssystemet, men kommunen ansvarar för drift och underhåll.

Får nya

Sara Keisu (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, svarade att det är MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som ansvarar för var larmet ska finnas. Men att räddningschefen begärt hos MSB att utöka antalet utomhustutor, så kallade tyfoner.

Hon svarade även att både Mobackenskolan och Floraskolan ska få nya tyfoner installerade.

VMA Viktigt meddelande till allmänheten

Det finns fyra signaler: beredskapslarm, flyglarm, viktigt meddelande och faran över. Larmet testades första gången 1931.

Larmet testat regelbundet klockan tre varje eftermiddag den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december.

För områden där själva tyfonen saknas kompletteras systemet med högtalarbilar och dörrknackning. Varningssignaler kan också skickas ut via sms till mobiltelefoner inom aktuellt geografiskt område.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!