Ny foodtruck på torget – serverar bakad potatis

En ny foodtruck har tagit plats på torget i Skellefteå.
Det är 19-åriga Youssef El Barikhi som jobbar där och serverar bakad potatis med diverse toppingar.
– Vi är här för att stanna, säger han.

Youssef El Barikhi flyttade till Skellefteå för att jobba heltid i potatisvagnen. ”Det är kul, det är en fin stad”, säger han.

Youssef El Barikhi flyttade till Skellefteå för att jobba heltid i potatisvagnen. ”Det är kul, det är en fin stad”, säger han.

Foto: Gwen Dahlberg

Skellefteå2025-04-15 20:00

I måndags öppnade foodtrucken Fire Potato på Guldtorget. Idén om att sälja bakad potatis med valfria toppingar, med allt från protein och grönsaker till såser och röror, är helt ny för Skellefteborna.

– De uppskattar att det är något nytt. Det roligaste är att se kundernas ansikten när de får maten, det är en stor portion och de blir chockade, säger Youssef El Barikhi som jobbar i vagnen.

 

Planen är att vagnen ska stå kvar åtminstone över sommaren, men målet är att bli kvar permanent.
Planen är att vagnen ska stå kvar åtminstone över sommaren, men målet är att bli kvar permanent.

Initiativet grundades i Umeå för inte ens ett halvår sedan, berättar Youssef, och kort därefter fick han jobbförfrågan. Så han flyttade upp från Karlstad – för att servera potatis.

– De hade sett det någonstans och testade. Det gick ganska bra, säger Youssef.

Bakpotatis har skapat något av en trend på sociala medier. Videoklipp från Storbritannien sprids där man får följa med bakom kulisserna när kocken slänger ihop rejäla pjäser med smör, ost och bönor.

”Vi får hoppas att det går bra, men det tror jag. Jag är positiv”, säger Youssef om att ha etablerat potatisvagnen i Skellefteå.
”Vi får hoppas att det går bra, men det tror jag. Jag är positiv”, säger Youssef om att ha etablerat potatisvagnen i Skellefteå.

 

Det finns vegetariska varianter, men utan huvudsaklig proteinkälla. ”Vi har inget vegetariskt protein men vi funderar på att skaffa det”, säger Youssef.
Det finns vegetariska varianter, men utan huvudsaklig proteinkälla. ”Vi har inget vegetariskt protein men vi funderar på att skaffa det”, säger Youssef.

– Det har kanske varit en inspiration, men vi har inte riktigt samma toppings som dem.

Nu har Youssef alltså flyttat ytterligare några mil uppåt i landet, och bor en bit utanför stan. Foodtrucken åker han i till och från jobbet, men den som kör är kollegan Mohamed En Guida, som äger vagnen.

Mohamed En Guida, 41, (till vänster) äger Fire Potato-vagnen – och glassvagnen bredvid. Till höger står Youssef El Barikhi.
Mohamed En Guida, 41, (till vänster) äger Fire Potato-vagnen – och glassvagnen bredvid. Till höger står Youssef El Barikhi.

– Idén är att resa runt i Sverige, på festivaler och så, det blir riktigt kul! säger Youssef.

Premiäröppningen blev lyckad – Youssef säger att det kom fler kunder än väntat.

– Det var många som frågade oss om vi är här tillfälligt men jag sa att vi är här för att stanna. Då blev de glada.

”Du tar det du gillar, det är lite som ett Subway-koncept”, säger Youssef.
”Du tar det du gillar, det är lite som ett Subway-koncept”, säger Youssef.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!