Under torsdagen genomfördes den helt nya konferensen Träfokus Västerbotten på Sara Kulturhus i Skellefteå. Här diskuterade över 100 deltagare kring hållbart träbyggande samt regionala utmaningar och möjligheter för träbranschen.
– Det känns både naturligt och inspirerande att den här nya mötesplatsen tar avstamp i Skellefteå. Vår region har länge visat vägen inom träbyggande, forskning och utbildning som världsledande position – och nu fick vi möjlighet att visa upp det på hemmaplan och ta debatten om framtidens möjligheter hit, säger Britt Inger Brisadottir, utvecklingsstrateg för Träinnovationsklustret vid Skellefteå kommun.
En av föredragshållarna var Larry Söder, riksdagsledamot och Kristdemokraternas bostadspolitiska talesperson. Han lyfte träets roll i den nationella bostadspolitiken.
– Trä kan vara en motor för Sverige. Det finns en enorm potential i att bygga mer i trä. Med mer kunskap om materialet borde till exempel kommuner och regioner våga ta med mer om träbyggande i sina upphandlingar, menar han.
Annamaria Hedlund, ordförande för bygg- och miljönämnden i Skellefteå berättade under konferensen om Skellefteå kommuns träbyggnadsstrategi och Larry Söder efterlyste en träbyggnadsstrategi för hela Europa.
– Jag tror nämligen inte att våra europeiska vänner ser på samma sätt som oss i Sverige när det gäller träbyggande, konstaterar han.
En fråga som Larry brinner för är att Sverige bör driva frågan om en gemensam hantering av träavfall inom EU. Idag hamnar mer än 50 000 ton impregnerat trä som farligt avfall på de svenska kommunernas återvinningscentraler.
– Detta avfall, som innehåller förnybart, koldioxidneutralt material, borde kunna användas på ett bättre sätt, säger Larry.
Han berättade om ett färskt pilotprojekt i Nacka kommun där 79 procent av det insamlade träet kunde klassificeras om icke-farligt avfall.
En annan föredragshållare var Jan Åhlund, skoglig expert på Holmen.
– När Holmen tog över Martinsons i Bygdsiljum för fem år sedan blev det en rejäl vitamininjektion. Nu har vi nämligen kontroll från frö till färdiga trähus, säger han.
Jan berättade att det i Sverige pågår mycket forskning och utveckling kring nya sätt att bruka skogen. En av dessa satsningar står det svenska företaget AirForestry för. De har utvecklat ett system för gallring av skog med hjälp av en eldriven skördedrönare.
– Med en sådan blir det möjligt att gallra från luften utan att skada marken. Drönaren som plockar upp trädet som ska gallras har en lyftkraft på 200 kilo, berättar Jan.
Han presenterade också Berga Kunskapsskog som ligger utanför Robertsfors. Det består av vidsträckta våtmarker, skogbeklädda berg- och hällmarker, små tjärnar och tallskogar med spår efter forna tiders bränder.
– Här arbetar vi kontinuerligt med naturvårdbränning för att skapa livsmiljöer åt arter som är beroende av bränd mark och ved. I Berga hittade man bland annat skalbaggen raggbock som 17 år tidigare ansett vara utdöd, berättar han.
”Norrland som framtidens logistiknav för träindustrin” var rubriken för ett avsnitt av konferensen. Elin Swedlund, ansvarig för transport på Skogsindustrierna, konstaterade att Skogsindustrin är Sveriges största transportköpare.
– Vi hämtar skogsråvara på 260 000 olika platser och levererar den till 1 500 olika mottagningsplatser, säger hon.
När det gäller dessa transporter är ambitionen att de i framtiden till största delen ska kunna ske med el-lastbilar i kombination med tåg.
– Detta är en förutsättning för att vi ska kunna ha en storskalig skogsindustri i Sverige, menar Elin.
Hon berättade på konferensen om världens största el-lastbil som körs av Stora Enso i Värmland. Det handlar om en flisbil från Scania som är 33 meter lång och väger fullastad 94 ton. Premiärvisningen av den genomfördes i mars. Satsningen ingår i projektet TREE som drivs av Skogforsk och adresserar samhällsutmaningen att på ett effektivt sätt ställa om till elektrifierade tunga vägtransporter. TREE fokuserar på skogsnäringen, som utgör 20 procent av Sveriges tunga vägtransporter.
Bakom konferensen stod branschtidningen NTT Woodnet tillsammans med Träinnovationsklustret som medarrangör.