Väljer européer design på samma sätt överallt?

Hur unika är vi svenskar i vårt syn på inredningsdesign? Ser vi ungefär på samma sätt på olika typer av vardagsrum som övriga Europa? Och hur uppfattar vi trä som ett inslag i inredningen? ”Viktigaste resultatet av den stora undersökningen är att trä förstärker ett positivt inslag i de olika stilarna”, säger Olof Broman.

”Tradition är viktigt. Man är väldigt påverkad av det man är van att se”, säger Olof Broman.

”Tradition är viktigt. Man är väldigt påverkad av det man är van att se”, säger Olof Broman.

Foto: Foto: Lars Andersson

Skellefteå2019-10-21 13:30
Modern stil. Så här såg en av bilderna som de som deltog i undersökningen fick tycka till om. Få dekorationer och minimalistisk utformning av både möbler och detaljer. Till synes enkla möten mellan olika material och konstruktioner, dvs inga eller enkla lister.
Modern stil. Så här såg en av bilderna som de som deltog i undersökningen fick tycka till om. Få dekorationer och minimalistisk utformning av både möbler och detaljer. Till synes enkla möten mellan olika material och konstruktioner, dvs inga eller enkla lister.

Han arbetar vid LTU Skellefteå som universitetslektor i träteknik och har varit projektledare i det projekt som startades lokalt, men som sedan lyftes internationellt och blev den första studien i Europa som initierats från forskningssidan.

Webbenkät

Det hela började med en webbenkät i Sverige, 2017, som handlade om ”Trä för interiöra ändamål” som en del av forsknings- och utvecklingsprogrammet Bioinnovation – Framtidens biobaserade byggande och boende.

Där ville man få kunskaper om människors uppfattningar, kunskaper och åsikter om trämaterial för interiöra ändamål som kunde vara en grund för framtida studier i ämnet.

Enkäten bestod av 65 påståenden om trä i interiöra miljöer. 269 personer deltog i studien.

Positiva till trä

Den viktigaste signalen var att merparten, 71 procent, var positivt inställda till interiört trä i hemmiljön.

Utfallet på frågorna var sådant att de sex författarna till studien, bland annat Olof Broman och Emilia Markström, Träteknik, LTU, tyckte att snickeriindustrin borde ta del av utfallet och få idéer till hur de kan använda materialbeskrivande egenskaper vid marknadsföring och profilering.

Vidare menar författarna att möjligheterna att nå framgång ökar om träprodukterna i interiören utvecklas till att ha egenskaper som passar olika inredningsstilar.

Tre kundgrupper

Tre olika kundgrupper kunde urskiljas: Träentusiasterna, som var största gruppen, de oerfarna och skeptikerna, som var minsta gruppen.

”Tradition är viktigt. Man är väldigt påverkad av det man är van att se”, säger Olof Broman.
”Tradition är viktigt. Man är väldigt påverkad av det man är van att se”, säger Olof Broman.

Träentusiasterna är både kvinnor och män, något fler bor i Norrbotten och Västerbotten, än i resten av riket, och är något äldre och har större erfarenheter av att köpa trä än någon av de andra grupperna.

Gruppen från norra Norrland var överrepresenterad i undersökningen och ansåg i större utsträckning att trä gör att ljus och oväsen minskas och gör att luften känns frisk och bidrar till en god doft i rummet. Trä bidrar, enligt dem, till välbefinnandet som helhet.

Vidare tyckte den gruppen att trä är lättare att byta ut, är mer mångsidigt och behöver inte bytas lika ofta, med mera.

Bör bearbetas

Författarna pekar på att två grupper är värda att bearbeta, Träentusiasterna (46 procent av enkätsvaren) och De oerfarna (37 procent av enkätsvaren).

Den sistnämnda anses som mest intressant då den utgörs av potentiella framtida kunder. De är positiva till trä även om de inte alltid är deras förstahandsval. Gruppen är också den som är mest intresserad av e-handel, varför författarna ser det som en möjlighet med internetbaserad produktexponering för att nå dem.

– E-handeln bör ge möjligheter till ny affärsmodeller, säger Olof Broman.

Stor enkät

I nästa steg så blev undersökningen sameuropeisk med internationella partners. Svenskt Trä har tidigare sett att furu tappat i försäljning och marknad internationellt, men fått indikationer på att detta kan vara på väg att svänga – och bli mer trendigt. Genom undersökningen ville man bland annat få signaler om möjliga vägval för allt från producenter till butiker.

Den stora enkätstudien genomfördes i Sverige, Norge, Storbritannien, Polen, Tyskland, Frankrike och Spanien och baseras på drygt 7 000 svar, ungefär 1000 i varje land. Syftet med studien var att undersöka europeiska konsumenters smak då det gäller interiöra träprodukter samt kartlägga intressanta segment och exportmarknader för svensk träindustri.

– Då man jobbar med trä för olika marknader bör man veta kundernas preferenser och vidareutveckla sin produktportfölj och försöka producera det som är efterfrågashos slutkunden, berättar Olof Broman.

En del av bilderna som låg till grund för frågorna ser ni här intill med de fyra basstilarna som undersöktes.

Vad skiljer?

Frågor som fanns var: Skiljer sig preferenserna för furu i de olika länderna? Hur? Vilka inredningsstilar dominerar och hur passar trä och furu in i dessa stilar? Vilka preferenser finns för olika interiöra produkter i olika europeiska länder?

Av undersökningen framgår det att trä är ett efterfrågat material i många delar av hemmet, särskilt i vardagsrum och sovrum. Trägolv och väggpaneler i ljusa kulörer uppskattas i högre grad än mörka och färgglada. Köksluckor i trä är också populärt, särskilt i Sverige, Storbritannien och Polen, där över 60 procent av de tillfrågade föredrar detta.

– Sammanfattningsvis är bilden ganska likartad även om det finns skillnader. I många fall handlar det om lämplig mängd trätill de olika stilarna.

– Det viktigaste resultatet är att trä förstärker ett positivt inslag i de olika stilarna och man är mer positiv om träet finns synligt än om det inte finns, berättar Broman.

Trädörrar i Polen

Kontentan blir att ingen av de sju aktuella länderna har en ointressant marknad för synligt trä, men vissa av länderna har en större förkärlek för interiört trä och inredningsstil.

När det gäller trädörrar så är det mest populärt i Polen följt av Sverige och Norge. Synligt trä förstärker en viss inredningsstil, jämfört med om det inte finns. Rangordning av inköpsfaktorerna pris, kvalitet och utseende/design visade att de tre var i stort sett lika viktiga i alla länder. Möjlighet till hemleverans och hjälp med montage var viktiga faktorer vid köp.

Resultatet visar att det finns skillnader i preferens för inredningsstilar mellan länder och var i rummen furuprodukter föredras.

– Tradition är viktigt. Man är väldigt påverkad av det man är van att se, summerar Broman.

En slutsats som dras är nyttan av att genomföra marknadsundersökningar för att få en ökad träffsäkerhet och konkurrenskraft av produktutveckling.

Modernt gick bäst

En kort sammanfattning av hur stilarna på bilderna bemöttes:

Den moderna stilen presterar bäst, i alla länder. Den skandinaviska stilen är näst mest populär, följt av den lantliga. Den klassiska stilen presterar sämst i alla länder.

Alternativet ”trä i golv och möbler” presterar bäst för alla stilar. Alternativet ”trä i golv, möbler och fondvägg” presterar näst bäst för alla stilar. Alternativet ”inget trä” presterar sämst för alla stilar.

Det är fler som angett att de inte vill ha trä i kök jämfört med i vardagsrum och sovrum.

Trä/Parkett är det mest populära golvmaterialet för vardagsrum och sovrum, i kök är Kakel/Klinker/Sten mest populärt.

Länderna skiljer sig

Skillnader mellan länderna:

Sverige, Norge och Tyskland verkar ha liknande tycke och smak i många av frågorna.

Frankrike väljer, i större utsträckning än de andra länderna, andra alternativ än trä när det är möjligt.

Sverige, Norge och Polen väljer, i större utsträckning än de andra länderna, att använda trä istället för andra alternativ.

Preferenserna för golvmaterial, färger och väggbeklädnader är liknande för vardagsrum och sovrum.

Spanien har ofta extrema preferenser, det vill säga antingen hamnar de i toppen eller botten när man jämför de olika ländernas resultat.

En sammanfattning av alla resultat ses via www.svenskttra.se (Interiör och Design)

Fotnot: I Sverige bestod projektgruppen av Luleå tekniska universitet, Linköpings universitet och branschorganisationen Svenskt Trä. Samarbetspartners var Norra Skogsägarna, SCA, SSC Skellefteå AB, Sveaskog och Träbransch Norr.

FAKTA: Projektet Bioinnovation

BioInnovation är ett strategiskt innovationsprogram grundat av Skogsindustrierna, IKEM och TEKO. Programmet finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och Formas samt de intressenter från näringsliv, akademi, institut och offentlig sektor som deltar. Målet är att öka förädlingsvärdet och konkurrenskraften i den svenska biobaserade sektorn genom att skapa bästa möjliga förutsättningar för att ta fram nya biobaserade material, produkter och tjänster.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!