Flera personer har det senaste året dömts av Skellefteå tingsrätt där påföljden blivit skyddstillsyn och behandling mot missbruk.
Det har bedömts att vara den bästa påföljden för att bryta ett destruktivt leverne, komma bort från kriminalitet och få ett stopp på drogmissbruket.
Här berättar polischef Lars Westermark om det senaste halvårets brottsutveckling i Skellefteå:
Men i vissa fall har det slutat med att vårdinsatserna av olika skäl avbrutits, den enskilde har fått invänta ett fängelsestraff – men också snabbt återfallit i missbruk och brott.
En 36-årig man dömdes den 24 januari i år av tingsrätten för 23 olika brott, allt från stölder och bedrägerier till drograttfylleri och olovlig körning. Norran har i flera artiklar berättat om mannens brottslighet:
Utförde 23 brott under sju månader: Därför slipper han ett fängelsestraffMats drabbades av återfallsförbrytaren: ”Gjorde misstaget att tro gott om folk”Påföljden blev alltså skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. I domen påpekades att mannen, om vården missköttes, istället ska avtjäna fängelse i sex månader.
Nyligen häktades mannen misstänkt för ny brottslighet. Polisutredningen visar att mannen blev utskriven från vårdhemmet på grund av ”bristande motivation”.
Bara ett par dagar senare misstänks mannen har stulit en plånbok med en större summa kontanter från en kvinna på Södra Järnvägsgatan i Skellefteå.
När kvinnan försökte få tillbaka sina ägodelar ska 36-åringen ha sparkat och knuffat henne.
Det innebär att händelsen bedöms som ett rån, alltså att man använder våld och inte lämnar tillbaka något man stulit.
– Det brukar kallas för motvärnsrån, säger åklagare Åsa Jonsson, som begärde att mannen skulle häktas på grund av risken för återfall i brott.
Hon understryker att att händelsen inträffade ”bara några dagar efter att han blev utskriven”.
Detta var också något som tingsrätten beslutade, mannen sitter nu häktad i väntan på åtalet som ska väckas på tisdag.
– Det är inte helt ovanligt att det ser ut så här, att vårdinsatser avbryts. Mycket ska nog till innan han får en liknande möjlighet när det gäller kommande påföljd, säger Åsa Jonsson.
– Jag gick in i byggnaden, jag var kissnödig. Då kommer en kvinna och sliter i mig och säger att hon ska ringa polisen. Jag hade inte tagit något och jag gav en knuff tillbaka, förklarar 36-åringen i polisförhör.
Det är fel som vittnen påstått att jag tagit fram målsägandens plånbok och även mobil. Det är lögn, jag hade aldrig tagit något från någon.
Advokat Petter Mörk:
– Det är tidigt i utredningen och vi får se om utredningen visar att min klient begått något brott. Det finns frågetecken om vad som hänt, och det här med motvärnsrån kan vara komplicerat att bevisa.
Uppdatering tisdag 09.00:
På tisdagen väckte åklagare Åsa Jonsson åtal mot mannen för rån. Enligt polisutredningen har mannen stulit målsäganden plånbok som bland annat innehöll 6 000 kronor.
– När kvinnan försökte ta tillbaka plånboken ska 36-åringen satt sig i motvärn genom att knuffa, slå och sparka henne. Våldet har medfört smärta, blånad och sårskada. Därför rubriceras händelsen som ett rån, sammanfattar Åsa Jonsson.
Fängelse efter nya brott