Att valet föll på ABF, med starka kopplingar till Socialdemokraterna, har retat upp flera av partierna.
– Vad liknar det, att ge priset till sina partikompisar i ABF, när det fanns ett helt annat förslag, säger oppositionsrådet Andreas Löwenhöök (M).
Inga kvalificerade
Beslutet att tilldela ABF priset togs på kommunstyrelsen senaste möte, då styrelsen utgör själva juryn. Men det är demokratiberedningen som lämnar förslag till beslut.
I år ansåg beredningen att inga av de nominerade var kvalificerade. Två föll bort på grund av att personerna arbetar på kommunen. Den tredje nominerade, ABF, ansågs inte heller vara aktuell. Beredningens motivering var att organisationen ”inte har gjort några särskilda insatser för demokratin utöver det som ingår i deras uppdrag.”
”Maktfullkomligt”
Enligt förslaget som fanns skulle prispengarna istället användas till att främja andra insatser på demokratiområdet. Men på mötet beslutade S och V att ändå välja ABF.
Alliansen och Miljöpartiet röstade mot förslaget.
– Det lutar åt maktfullkomlighet, vad blir nästa steg, en staty av kommunalrådet på torget, säger Andreas Löwenhöök.
Självklart respekterar vi demokratiberedningens arbete, men faktum är att då de skulle sammanträda om detta var samtliga s-ledamöter frånvarande.
Hans Brettschneider är gruppledare för (MP).
– Det rör sig ju om ett demokratipris, samtliga partier är representerade i demokratiberedningen. Då borde vi visa dem mer respekt. Sedan valet av pristagare, det är ju lite pinsamt från socialdemokraternas sida, säger han.
Lorents Burman (S) är kommunstyrelsens ordförande.
– Självklart respekterar vi demokratiberedningens arbete, men faktum är att då de skulle sammanträda om detta var samtliga s-ledamöter frånvarande, och vi håller inte med om en del av beredningens slutsatser, säger han.
Var demokratiberedningen inte beslutsmässig, på grund av frånvaron?
– Jo, det var den. Men jag kan tänka mig att Alliansen haft exakt samma uppfattning, om deras ledamöter varit frånvarande.
Vad höll ni inte med om?
– Exempelvis att inte kommunanställda ska kunna nomineras, i så fall utesluter vi ju väldigt många. Däremot förtydligar vi att det ska röra sig om insatser man utför utöver sitt vanliga arbete.
Att S skulle stå ABF för nära, är ett märkligt argument, tycker han.
– Det skulle innebära att andra studieförbund eller organisationer skulle exkluderas och inte heller kunna få priset. Eftersom det finns viss politisk koppling hos olika organisationer eller att de redan anses ingå i dess grunduppdrag, säger Lorents Burman.
Han tycker inte att demokratiberedningen följt nuvarande kriterier.
– Kriterierna som tagits av kommunfullmäktige verkar inte vara bärande i bedömningen. Då måste de ändras. Frågan är – vem ska egentligen kunna få priset?