Uppgifter om tidigare anställda kvar tills man dör

Vilka uppgifter registrerar kommunen om sina tidigare medarbetare och hur länge finns de kvar? Det vill Centerpartiets Håkan Andersson får klarhet i. ”Hoppas ansvariga har stenkoll”, sa Katarina Larsson (C) vid tisdagens debatt.

Debatten handlade om de uppgifter som registreras hos kommunen om medarbetarna.

Debatten handlade om de uppgifter som registreras hos kommunen om medarbetarna.

Foto: Lars Eriksson

Skellefteå2020-02-25 13:01
Debatten handlade om de uppgifter som registreras hos kommunen om medarbetarna.
Debatten handlade om de uppgifter som registreras hos kommunen om medarbetarna.

Norran har tidigare berättat att det ryktas om en svart lista hos kommunen där man registrerat uppgifter om tidigare anställda som inte anses önskvärda. På tisdagens kommunfullmäktige ställde centerns Håkan Andersson, via ombudet Katarina Larsson (C), en interpellation kring GDPR och kommunens rutiner angående information om anställda och tidigare anställda.

Bland annat ville han veta vilka personuppgifter som lagras om tidigare anställda, med vilket ändamål och hur länge dessa uppgifter sparas.

Personalnämndens ordförande Maria Marklund (S) fick svara på frågorna. De uppgifter som lagras säger hon lagras på rättsliga grunder såsom LAS, regler om företrädesrätt, när det gäller försäkringsärenden och pensionsutredningar. Detta för att ha koll på lön och anställningstid bland annat. Enligt Maria Marklund styrs detta av dataskyddsförordningen.

På frågan om hur länge uppgifterna sparas svarar hon att man hittills inte tagit bort uppgifter om tidigare anställda. Först när man avlider plockas de bort.

Möten efter initiativ på Facebook för kommunanställda

Ha stenkoll

Miljöpartiets Hans Brettschneider påpekade att det finns en risk att personer som är attraktiva på arbetsmarknaden kan få problem att söka nytt jobb om de hamnat i konflikt med någon på en kommunal arbetsplats. Detta eftersom kommunen är den dominerande arbetsgivaren inom skola och omsorg.

– Det är klart att ska man anställa så tar man referenser. Men jag kan inte tänka mig annat än att en sådan konflikt mellan personer inte går att reda ut, sa Maria Marklund.

Anmäler chefer och kollegor för kränkande behandling

Katarina Larsson betonade att hon hoppas att ansvariga har stenkoll på vilken data som sparas.

– Står det något mer om personerna än det du listar så är det ett lagbrott. Tidigare anställda som misstänker att de finns på svarta listan kan alltså begära att alla andra uppgifter än de du nämnt raderas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!