Under torsdagen presenterades för 25:e året i rad ANDT-undersökning som genomförs i Skellefteå kommun. ANDT står för alkohol, narkotika, dopning och tobak. Det är en årlig kartläggning av alltifrån ungdomars drogvanebeteenden till det egna måendet, samt upplevelser av trygghet och mobbing. Elever i årskurs nio och årskurs två på gymnasiet ingår i undersökningen.
Inför årets undersökning har ett S lagts till i namnet för undersökningen som numera heter ANDTS.
– Anledningen är att regeringen har valt att lyfta in spel i sin ANDT-strategi. Därför valde vi att lyfta in det igen, förklarar Mattias Käller.
Senast spel fanns med i undersökningen var 2010.
Niondeklassarnas alkoholvanor går åt fel håll
2015 var det 12,7 procent av niondeklassarna i Skellefteå kommun som uppgav att de använt eller använder alkohol. Det är de lägsta siffrorna sedan undersökningen startade 1995. Sedan dess har siffrorna bara blivit högre när det gäller niornas alkoholvanor. 2018 låg siffrorna på 19 procent och i år landande de på 25 procent. Det innebär att var fjärde niondeklassare i Skellefteå kommun uppger att de använt eller använder alkohol.
– Det är en oroväckande tendens. Sociala medier har blivit en ny langningskanal för alkohol och droger, konstaterar Anna Schönfeldt.
Mer glädjande i årets undersökning är att siffrorna för eleverna i årskurs 2 i gymnasiet gällande alkoholkonsumtion är de bästa som uppmätts sedan undersökningen startade. Det är 46 procent som uppger att de konsumerat alkohol.
Mer narkotika bland flickorna i årskurs 9
Bland eleverna i årskurs 9 är det fler flickor än pojkar som uppgett att de använt narkotika. Cirkafyra procent flickor och tre procent pojkar. Användandet av narkotika har dock minskat något jämfört med föregående år bland niondeklassarna.
I gymnasiets årskurs 2 är det killarna som i klar majoritet står för den största narkotikaanvändningen, 10 procent av killarna uppger att de använt narkotika, medan det bland tjejerna är 5.5 procent. Tjejernas narkotikaanvändning har minskat sedan föregående år.
När undersökningen redovisades förra året visade den att mindre än hälften av tjejerna uppgett att de mår bra eller mycket bra. Inte heller enligt årets undersökning mår övervägande del tjejer bra. Det egna måendet har dock förbättrats något de senaste två åren bland tjejerna, medan det för killarna gått i motsatt riktning. Trots det är det en betydligt högre andel killar som uppger att de mår bra eller mycket bra.
Tjejerna i Skellefteå känner sig otrygga
Det är fortfarande stora skillnader bland killar och tjejer när det gäller trygghet. När det gäller trygghet på gator och torg så känner sig tjejer i både årskurs 9 och årskurs 2 på gymnasiet sig betydligt mer otrygga än vad killarna gör.
I årskurs 9 så är det 34 procent av flickorna som för det mesta och alltid känner sig otrygga på gator och torg och 5 procent bland pojkarna.
I åk 2 gymnasiet så är det 37 procent av tjejerna som för det mesta och alltid känner sig otrygga på gator och torg, 6 procent bland killarna.
– Vi känner att det är viktigt att synliggöra det här problemet berättar Mattias Käller, vid förebyggande rådet i Skellefteå (FRIS) och fortsätter:
– Det gäller att man tänker in detta när man bygger och förändrar i en stad, genom att till exempel anpassa miljöer så att det inkluderar många olika grupp av individer.
Under de senaste tre åren är de allt fler som känner sig mobbade både innan och under högstadiet. Där har skolan en viktig roll att jobba med värdegrundsarbete och trygga miljöer.
Dopningssiffrorna sticker ut
Det är inte många personer som angett att de håller på med dopning, visar den årliga ANDTS-undersökningen. Men siffrorna i Skellefteå kommun sticker ut jämfört med Sverige i övrigt.
Bland elever i årskurs 2 på gymnasiet är det 2,65 procent som uppger att de håller på med dopningspreparat, medan siffrorna för hela riket låg på 0,65 förra året, och 2,25 procent i årskurs 9 , medan det var en procent 2018 i riket. Siffrorna för hela riket har inte kommit för 2019 än.
– Av de som dopar sig är killarna en klar majoritet, säger Mattias Käller.