Att det blir just de två år ingen överraskning genom att de nämndes vid regeringsförklaringen i september.
Civilminister Lena Micko beslutade i december 2019 att uppdra åt landshövdingen Sven-Erik Österberg att analysera och föreslå hur serviceverksamheten vid de statliga servicekontoren kan utvecklas. Regeringen presenterade på onsdagen, den första delen, en promemoria, som egentligen skulle ha offentliggjorts den 19 mars, men sköts upp på grund av coronaläget.
Mer digitalt
Regeringen konstaterar i uppdraget att enskilda och företag behöver fortsatt kunna möta företrädare för myndigheter och få grundläggande statlig service trots att utvecklingen går mot allt fler digitala tjänster.
I dagsläget finns 113 servicekontor fördelade på 106 av landets 290 kommuner där Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Skatteverket ingår.
Många saknar
I dag saknar en stor del av landets kommuner, 184 stycken, servicekontor. Lite drygt en tredjedel av landets kommuner har ett servicekontor och i dessa kommuner bor drygt två tredjedelar av landets befolkning.
Den första delen av utredningen har ett förslag: ”Under 2020 bör i första hand åtta nya servicekontor inrättas. Det handlar om de fyra som redan beslutats för Storuman, Torsby, Vansbro och Åsele samt ytterligare fyra i Stockholm, Göteborg, Malmö och Ulricehamn”.
Fler ska komma
Utredningens analys av lämpliga platser utgår från de behov som kan föreligga i följande områdeskategorier: Gles- och landsbygd, socialt utsatta områden, storstadsområden i övrigt, samt orter som särskilt drabbats av nedläggningar av annan statlig verksamhet
Det kommer dock inte att ta slut med dessa åtta utan utredningen kommer i dess andra del, som kommer i november, att analysera hur den fortsatta utbyggnaden bör se ut för 2021 och 2022.