Trumps tullar slår mot lokala bolagen: "En viktig marknad"

På onsdagen stod det klart: Donald Trumps administration inför 20-procentiga tullar på import av varor från EU.
Flera bolag i Norranområdet kommer att påverkas – med det är oklart hur mycket.
– Inget bolag kan svälja en 20-procentig höjning utan att det förs vidare till slutkunden, säger Malin Siberg vid Guideline Geo i Malå.

Malin Siberg, vd för Guideline Geo. Malåbolaget tillverkar utrustning för att upptöcka minor och en tredjedel av exporten går till andra sidan Atlanten. USA är inte hela den marknaden, men en stor del. Arkivbild.

Malin Siberg, vd för Guideline Geo. Malåbolaget tillverkar utrustning för att upptöcka minor och en tredjedel av exporten går till andra sidan Atlanten. USA är inte hela den marknaden, men en stor del. Arkivbild.

Foto: Lars Westerlund

Skellefteå2025-04-04 01:00

Nyheten i korthet

  • Donald Trumps administration inför 20-procentiga tullar på import av varor från EU, vilket kommer att påverka flera bolag i Norranområdet.
  • Guideline Geo i Malå, som exporterar en tredjedel av sina varor till USA, förväntar sig negativa effekter av tullarna.
  • Tullarna, tillsammans med en stark krona och försvagad dollar, kommer att slå hårt mot svenska exportbolag och deras amerikanska kunder.

USA:s tullar riktar sig mot ett stort antal länder och ligger på lite olika procentsatser. Varor från EU kommer att beläggas med tjugoprocentiga avgifter när de förs in i USA.

Det var större tullar än väntat, sa riksbankschefen Erik Thedéen till TT på torsdagen. Han poängterade också att svensk ekonomi är ganska väl rustat att möta utmaningen med en stärkt krona.

– Men vi är ett exportberoende land och det är inte bra för företagen.

Enligt siffror som Länsförsäkringar tagit fram går sex procent av Västerbottens export till USA. Ett annat sätt se på det är att Västerbotten står för en procent av Sveriges export till USA.

Guideline Geo i Malå exporterar en tredjedel av sina varor över Atlanten till "Americas".

– Vi kommer att påverkas negativt av oron och turbulensen. Även om vi inte exporterar en tredjedel till USA så är det en viktig marknad, säger företagets vd Malin Siberg.

undefined
Malin Siberg, vd för Guideline Geo. Malåbolaget tillverkar utrustning för att upptöcka minor och en tredjedel av exporten går till andra sidan Atlanten. USA är inte hela den marknaden, men en stor del. Arkivbild.

Sedan Trump valdes till president har Malåföretaget planerat och förberett sig för tullarna genom att bygga upp ett större lager i USA. 

Var ni beredda på 20-procentiga tullar?

– Det har förekommit i diskussionen, så det var förväntat men det är ändå jättehögt. Inget bolag kan svälja en 20-procentig höjning utan att det förs vidare till slutkunden.

Apropå hur mycket av avgifterna som kommer landa på slutkunden vill Malin Siberg inte spekulera i. Det finns flera alternativ för hur kostnaden kan fördelas.

Hon påpekar också, precis som riksbankschefen, att tullarna inte är det enda som slår mot exportbolag i Sverige. Den starka kronan och försvagade dollarn slår hårt mot kunderna.

– Kombinationen med tullarna blir tuff för den amerikanska köparen.

På torsdagen gav Volvo besked om att de flyttar produktion till USA, vilket Malin Siberg säger att Guideline Geo inte kommer göra.

– Det är vad Trump vill att vi ska göra. Vår tillverkning är i Malå och vi lägger inte ner här, absolut inte.

Under Norrans rundringning framgår det att i alla bolag tror att de kommer påverkas av tullarna på ett eller annat sätt.

Men Johnny Nylund, kommunikationschef Alimak Group, tror inte att just Alimak kommer drabbas värst.

– Vi är inte värre drabbade än någon annan. Vi är ganska flexibla i vår verksamhet, vi kan göra justeringar om det behövs.

undefined
Johnny Nylund, kommunikationschef för Alimak Group, vill inte gå in på detaljer gällande hur tullarna kan slå mot bolaget. Men han säger Alimak inte kommer att drabbas värre än andra exportbolag. Arkivbild/kollage.

Alimak exporterar till USA, men även till övriga världen.

– USA är en marknad, men vi har många andra, säger Johnny Nylund.

Emma Lundkvist är vice vd vid Nordic Sport, som håller till i lokaler på Anderstorp.

– USA är en relativt liten exportmarknad för oss så på så sätt är vi inte så drabbade. Men vi importerar råmaterial från USA, så blir det motaktioner från EU kan det börja påverka oss, säger hon.

Till skillnad från många andra som uttalat sig i media sedan Trumps besked tror Emma Lundkvist att tullarna kan föra med sig något positivt.

– Jag tror att det långsiktigt kan öppna för nya möjligheter på andra marknader, säger hon och nämner att bolaget aldrig förr fått så många beställningar från Kanada.

– Kanadensarna är rätt arga. Jag tror att vi kan hitta andra vägar och möjligheter här.

undefined
Emma Lundkvist, vice vd på Nordic Sport, tror att tullarna kan föra med sig något positivt och öppna för nya marknader.

Du låter hoppfull?

– Det är jag, det är inte bara jättenegativt. Jag tycker synd om USA, det är de som sätter sig i skiten, vi andra klarar oss bra, säger Emma Lundkvist.

Andra företag som Norran pratar med är mer avvaktande på torsdagen.

– Vi får vänta och se vad det innebär, vi har inte fått några indikationer från kunden, säger Kenneth Lundström, vd på iplast. 

Företaget har en viss export till USA, men framför allt går deras varor ut till kunder i Norrland och Sverige, berättar han.

Stefan Johanssson, exportchef på Fumex, säger att de kommer att sätta sig ned och diskutera vad tullarna kan få för betydelse för företaget.

– Vi ska titta över situationen tillsammans med vårt amerikanska bolag. Någon typ av påverkan blir det säkert, säger han.

Han lägger till:

– USA är en stor marknad men vi har export till hela världen så vi står inte och faller med USA.

De 20-procentiga tullarna på varor från EU ska börja gälla den 9 april.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!