Flytten har börjat för Skellefteås brandkår

Räddningstjänstens stora flytt är igång. Utrustning körs till den nya brandstationen i Östra Navet, och Norran har kollat in flyttstöket på båda stationerna. ”Nu börjar man vara redo att lämna det här stället” säger brandmannen Joel Andersson.

Brandmännen Samuel Degerstedt och Joel Andersson gör sista rycket på gamla brandstationen. De har gjort i ordning och märkt upp däck som snart ska flyttas. Bara däckförvaringen är omfattande i en verksamhet som har 50 bilar.

Brandmännen Samuel Degerstedt och Joel Andersson gör sista rycket på gamla brandstationen. De har gjort i ordning och märkt upp däck som snart ska flyttas. Bara däckförvaringen är omfattande i en verksamhet som har 50 bilar.

Foto: Yvonne Rönngren

Skellefteå2024-09-29 15:00

Att kliva in i brandstationen på Solbacken är som att komma till 70-talet. Ja, inte folket och verksamheten förstås, men själva huset. Det var byggt för att vara brandstation och har funnits sedan 1974.

Foajén välkomnar med gult tegel på väggarna och bruna lister vid dörrar och tak. 

Men huset som för 50 år sedan var toppmodernt fyller inte dagens krav, inte minst är ytorna för små.

Strax före har Norran varit på rundvandring i nya stationen på Östra Navet och då blir kontrasten stor, i synnerhet när man går vidare till vagnhall och verkstad. Från ljust till murrigt. Från högt till lågt i tak. Från luftigt till trångt. 

I många år har det varit tal om en ny brandstation, och därför har det bara gjorts nödvändigt underhåll.

– Gammaldags men funktionellt, säger brandmannen Joel Andersson om huset där han jobbat i snart 20 år. 

undefined
Nedräkningen har börjat. Om tre veckor lämnar brandmännen denna station, som varit i drift sedan mitten av 1970-talet.

Men nu är det bara tre veckor kvar och sedan har hela verksamheten flyttat över till den nya brandstation som byggts i Östra Navet på Hedensbyn. 

Vad säger då brandmännen om flytten? Det är känt att de är missnöjda med att nya övningsfältet dröjer. Det är också missnöje med att utemiljön blir begränsad.

– Men det är inte dålig stämning. Kanske finns någon som känner nostalgi för den gamla stationen, men jag börjar vara redo för att flytta nu, säger Joel Andersson.

– Det blir trevligt att jobba på en helt ny arbetsplats, säger kollegan Samuel Degerstedt.

– Vi ogillar att utemiljön inte är som vi önskar, men inomhus blir allt bra, säger Anders Lindberg. 

undefined
Joel Andersson visar slangar och andra prylar som gjorts i ordning. Än kan de dock inte flyttas till nya stationen, eftersom de helt plötsligt kan behöva användas.

Brandmännen har besökt den nya stationen när det funnits tid över och har bland annat ställt i ordning sina blivande sovrum. Man har fasta sovrum då man har jour och varje rum delas av fyra personer. 

Flytten till den nya brandstationen har pågått i två veckor och det fattas tre veckor till. Saker tas i en praktisk ordning, och successivt kommer fler anställda att vara på nya stället. Det har tagits in extra personal så att ordinarie kan frigöras och ställa i ordning. 

Verkstaden flyttade först och är nu installerad. Skulle en bil gå sönder får den repareras i ljusa och ändamålsenliga lokaler. 

– Lokalerna är toppen, och vi gick den planlösning vi önskade. Verkstaden är större och vi har två fordonslyftar istället för en, säger Per Hogby, ansvarig för verkstaden. 

– Även lagret är bra, det är stort och vi kan ha alla grejer på samma ställe. På gamla brandstationen har förråden varit utspridda, vi har till och med ett förråd i Kåge för vissa saker, fortsätter han.

undefined
Per Hogby säger att det stora förrådet blir ett lyft. Nu slipper man ha saker utspridda i flera små lager.

Vid Norrans besök lyfts saker med truck till de höga hyllorna. Det är förbrukningsprodukter av olika slag, men även grejer som lagras på höjden eftersom det används sällan.

Servicetekniker Petter Nilsson att det är fint med större ytor.

– Vi hade det extremt trångt i gamla verkstaden.

Räddningstjänsten har 50 fordon så det är ständigt någon som är inne för kontroll, service eller reparation. 

– Det är också trevligt att allt är nytt och fräscht, tillägger kollegan Benjamin Stenlund. 

undefined
Servicetekniker Petter Nilsson arbetar numera i den nya verkstaden. Här drar han el till ett höj- och sänkbart arbetsbord.

Näst på tur som ska flytta är kontoren. Sist flyttar brandmännen, brandbilarna och ledningscentralen, det sker sammanhållet den 18 oktober.

– Det vi inte ska ha med oss lämnar vi bara. Det får tas omhand senare och kan användas på andra stationer eller gå till återbruk, säger projektledare Charlotta Carlstedt.

undefined
En nyhet på nya brandstationen: Det ska åkas på stång! Sebastian Fjaestad har redan övat.
undefined
Projektledare Charlotta Carlstedt visar brandmännens nya sovrum. De är mindre än på förra stället, och sängkläder ska stuvas i lådor under madrassen när de inte används.
undefined
Brandman Anders Lindberg och servicetekniker Benjamin Stenlund plockar upp verktyg i den nya verkstaden. Lådan innehåller ”dubletter och bra ha-grejer” och frågan är om de hittade någon bra plats.
undefined
Servicetekniker Petter Nilsson i sin nya arbetsplats. Han monterar ett nytt arbetsbord där man kan laga små maskiner.
undefined
Vy över den nya verkstaden. Till höger är lyften för lastbilar och närmast till vänster kan man lyfta bilar. Förr kunde man serva bara ett fordon i taget.
undefined
Flytten har varit planerad i månader, men många oväntade problem måste lösas.
undefined
Nya brandstationen i Skellefteå har fått dekor och konstverk.
Stången en nyhet

En spännande nyhet på Östra Navet blir "stången". Den man ser i gamla filmer och inte trodde fanns längre. I Skellefteå blir den en nyhet eftersom nya stationen har två våningar medan den gamla har en våning.

En dörr har en stor skylt som visar/varnar att det finns ett hål i golvet, och där kan man ta snabba vägen ner.

– Det är nog få i personalen som prövat det här tidigare. Jag ska använda den, jag har övat, säger brandingenjör Sebastian Fjaestad och susar ner för stången.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!