Föreslår tillfällig lagändring: ”Staten måste ta ansvar”

När arbetslösheten i Skellefteå skjuter i höjden och många riskerar att utvisas, vill Ardalan Shekarabi (S) se en snabb lagändring. Socialdemokraterna föreslår att tidsfristen för utländska arbetare som söker jobb ska förlängas från tre till sex månader – och att staten måste ta ett större ansvar.

Ardalan Shekarabi (S) menar att staten måste göra sitt för att stödja de uppsagda från Northvoltarbetarna.

Foto: Glenn Fahlgren

Skellefteå2025-04-07 21:55

Riksdagsledamoten Ardalan Shekarabi (S) besökte under måndagen Skellefteå för att träffa Arbetsförmedlingen, fackföreträdare och lokala politiker. Shekarabi vill att regeringen inför en riktad lagstiftning som förlänger Northvoltarbetarnas möjlighet att söka jobb innan de blir utvisade.

– Vi vill i grunden ändra arbetskraftsinvandringen för att prioritera kompetens och göra en behovsprövning i stället för nuvarande lagstiftning, säger Ardalan Shekarabi (S).

Skellefteås arbetslöshet fortsätter att öka kraftigt efter konkursen. Socialdemokraterna vill se ytterligare satsningar på arbetsmarknadsutbildningar, det vill säga yrkesutbildningar mot arbeten där det råder personalbrist. Ardalan Shekarabi säger att det är statens ansvar att sköta arbetsmarknadsfrågor – inte bara kommunernas. 

undefined
Ardalan Shekarabi (S) på besök hos Arbetsförmedlingen i Skellefteå. Tidsfristen för Northvoltarbetarna att hitta nytt jobb måste förlängas, menar Shekarabi.

– Vi kan inte överge de människor som drabbats. Staten måste ta sitt ansvar och vi vill inte lämna Skellefteå kommun ensamma. Vi vill ha en tillfällig lagändring för den här konkursen. Det är en av Sveriges största konkurser i modern tid och därför är det rimligt att vi har snabba lösningar för det.

Ledningen i Northvolt har berikat sig trots att bolaget gjort miljardförluster. Samtidigt ska staten gå in och stödja, signalerar man inte då att företagare kan göra som de vill?

– Det finns regler kring allt. Det gäller även kring hur resurser och investeringar får användas i ett aktiebolag. Men när det gäller arbetslöshet är det ett tydligt statligt åtagande. Insatserna är oberoende av anledningen till bolagets konkurs.

Behöver man inte ha något ansvarsutkrävande från Northvolts ledning?

– Det finns rättsliga system även för det.

undefined
Ardalan Shekarabi besöker Skellefteå för att skapa sig en bild av hur man hanterar arbetslösheten.

Shekarabi tycker att det är motiverat med ett temporärt undantag. Han motiverar det med att det är enormt stor arbetslöshet och att Skellefteå är en begränsad arbetsmarknad med långa avstånd. 

– Skellefteå är i princip en egen arbetsmarknadsregion. Men det är inte bara kopplat till Skellefteå, vi har stora investeringar i Norrbotten med liknande industrier. Då är det rimligt med en riktad insats för att behålla kompetensen.

Att riktade insatser för Northvoltarbetare skulle göra arbetsmarknaden svårare för inhemska arbetare tror inte Ardalan Shekarabi.

– Vi vill i grunden ändra reglerna för att matcha den kompetens som behövs. Om utländska arbetare besitter kompetens ska de få stanna. Finns kompetensen redan ska jobben gå till de som redan är bosatta i Sverige, säger Ardalan Shekarabi.

undefined
Anders Eriksson är enhetschef för Arbetsförmedlingen i Västerbotten och berättar att de arbetssökande trots det svåra läget visar stor tacksamhet för samhällets insatser.

Anders Eriksson är enhetschef för Arbetsförmedlingen i Västerbotten och medger att läget är mycket ansträngt. För ett år sedan var 1 200 personer inskrivna hos Arbetsförmedlingen i Skellefteå kommun och idag är siffran över 2 000. Personalen på Arbetsförmedlingen beskriver att majoriteten av de utländska arbetarna är högskoleutbildade och det är inte ovanligt med fler än en examen.

 – Därutöver är det ytterligare 1 000 personer som fortfarande är i arbete men som skrivit in sig. Arbetslösheten kommer öka dramatiskt, säger Anders Eriksson.

– Världsläget är ansträngt och vi är inne i en lågkonjunktur. Det är ovisst och mycket avvaktande. Men det är ändå företag som hör av sig till oss och vill ta del av kompetensen.

Vad säger arbetsgivarna om tidsfristen?

– Min upplevelse är att arbetsgivarna tycker att tre månader är tajt, berättar Anders Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!