Toppjuristen från Skellefteå – som hamnade mitt i stormens öga

Toppjuristen Maria Monthure, 45 år från Skellefteå, har nyligen prisats för att ha varit med och lyft fram allvarliga säkerhetsrisker på Lantmäteriet – som så småningom ledde fram till att generaldirektören tvingades avgå.
I en lång intervju med Norran berättar hon om turbulensen hos sin tidigare arbetsgivare, sitt nya toppjobb – och varför hon bytte efternamn som ung.
– Jag ville bryta med mitt gamla liv, säger hon.

Maria Monthure växte upp i Sjöbotten utanför Skellefteå. Som vuxen har hon gjort karriär som jurist inom flera tunga myndigheter.

Maria Monthure växte upp i Sjöbotten utanför Skellefteå. Som vuxen har hon gjort karriär som jurist inom flera tunga myndigheter.

Foto: Magnus Lindkvist

Skellefteå2025-05-03 09:58

Det var under förra året som Expressen avslöjade att Lantmäteriets generaldirektör Susanne Ås Sivborg till synes varit medveten om säkerhetsbrister i myndighetens arkiv, utan att stänga ner det. I Expressens granskning framgår det tydligt att tre personer var drivande i att informationen skulle nå myndighetens styrelse – varav Maria Monthure från Skellefteå var en.

Hon tar emot Norran i ett av hennes hus, eller “stugan” som en av sönerna kallar det, i Gunsen mellan Bergsbyn och Ursviken. Hon och hennes partner Pelle bor här samtidigt som deras hus på Sunnanå renoveras.

– Vi är duktigare på att köpa hus än att sälja dem, säger Maria och skrattar.

undefined
Maria i sitt sommarhus i Gunsen, mellan Bergsbyn och Ursviken.

Hon är född och uppvuxen i Skellefteå, men det är få som vet att hon – som chefsjurist på Lantmäteriet – arbetat härifrån.

– Jag har inte gjort så mycket väsen av mig, vilket är medvetet. Jag har inte haft något behov av att basunera ut var jag bor med tanke på vad jag arbetat med genom åren, berättar hon.

Att hon skulle bli jurist var långt ifrån en självklarhet. Under sin uppväxt i Sjöbotten drömde hon istället om att åka runt på bondgårdar och förlösa kor på leriga åkrar.

Hon sökte sig också till veterinärutbildningen, men en hjärnskakning satte stopp.

– Det var en ridolycka som gav mig trassel med närminnet. Läkarna sa att jag inte fick riskera fler hjärnskakningar, varav jag strök mig från utbildningen. Då visade det sig att jag sökt till jurist i andra hand, men glömt bort det, säger Maria.

undefined
Maria har under uppväxten spelat hockey, utövat kampsport och ridit – vilket resulterat i en del smällar mot huvudet. När hon fick en rejäl hjärnskakning vid en ridolycka sa läkarna att hon inte fick riskera fler hjärnskakningar, varav hon strök sig från veterinärutbildningen.

Hon frågade sina vänner och sin familj om de trodde att jurist skulle kunna vara något för henne, och hon fick ett unisont “ja” som svar.

– Sen tog det bara en månad innan jag var hooked.

Vad är det med juridik som du fastnade för?

– Jag bara förstod det. Det var logiskt för mig. Juridik är uppbyggt på ett visst sätt och regelverken hänger ihop som ett spindelnät. Med rätt metod går det att utreda i princip vilken fråga som helst och juridiken hjälper mig att förstå världen.

undefined
I hushållet finns två hundar.

Ett år in i utbildningen valde Maria att byta efternamn, från Johnsson till Monthure. Namnet är en kombination av hennes föräldrars förnamn, Monica och Thure.

– Jag tyckte att det blev en fin kombination av båda mina föräldrar, säger Maria som beskriver en jobbig skolgång och tonårstid som anledning.

– Jag ville bryta med mitt gamla liv och alla känslor som fanns knutna till det efternamn som jag bar under den absolut jobbigaste tiden i livet. Jag ville bryta med allt det som mitt gamla namn representerade.

Med nytt namn, och en juristexamen i bagaget, startade hon först en juristfirma med en studiekamrat innan hon sökte sig till en notarietjänst vid Attunda tingsrätt i Stockholm. Väl där kände hon snabbt att hon ville satsa på en karriär som domare.

– Det fanns tillfällen som jag kände att “så här får det inte gå till, jag måste bli domare så att jag kan påverka på riktigt”, så jag gick vidare på det spåret, berättar Maria som bara något år senare påbörjade domarbanan i Svea Hovrätt.

Hon trivdes med jobbet – men det innebar många arbetstimmar. En fredagskväll när hon jobbade över fick hon veta att en nära vän fått ett förödande cancerbesked ungefär samtidigt som hon själv hade fått veta att hon led av Crohns sjukdom, en kronisk inflammatorisk tarmsjukdom.

– Jag satt där och tänkte “vad gör jag av livet egentligen?”. Jag älskade verkligen domaryrket, men kände till slut att det inte var värt det eftersom jag inte kunde prioritera familjen på det sätt som jag ville.

undefined
“Vad gör jag av livet egentligen?”, tänkte Maria som valde att avsluta domarbanan och istället ta ett jobb hos Revisorsinspektionen.

Istället tog hon ett jobb hos Revisorsinspektionen som bland annat granskar revisorer och revisionsbolag. Där byggde hon på sin kunskap om företagande, siffror och finansiella redovisningar. Enligt henne själv hade hon mest troligt blivit kvar där om det inte var för separationen från barnens pappa och flytten upp till Skellefteå igen.

– Vissa tyckte nog att jag gjorde ett karriärmässigt självmord genom att flytta upp till Skellefteå, men det har ju gått ganska bra, säger Maria och ler.

Hon sökte det enda lediga juristjobbet som fanns på platsbanken i Skellefteå då: som jurist på fastighetsinskrivningen vid statliga Lantmäteriet. Några månader senare blev hon chef över gruppen – och ytterligare två år senare fick hon jobbet som chefsjurist för hela Lantmäteriet.

undefined
Pelle är Marias fästman. Förutom honom består familjen av fyra barn. Charlie, 14, Dante, 11, Nova, 22, och Ted, 24.

Att hon skulle kunna ha det jobbet i Skellefteå var ingenting hon räknat med.

– Det var nog inte deras tanke att anställa någon i Skellefteå till det jobbet, men det har gått bra att lösa. Ibland har jag åkt ner till Gävle där huvudkontoret är, men många möten har jag tagit digitalt hemifrån.

Att kunna ha den här typen av toppjobb, och bo i Skellefteå, är något som hon verkligen vill skicka med till andra.

– Våga drömma, våga sticka ut hakan och våga tro på att du kan bo i Skellefteå och ha nästan vilket jobb som helst. Ingenting är omöjligt, säger hon.

undefined
Maria har under en stor del av sin karriär bott i Skellefteå samtidigt som hon axlat roller som chefsjurist på flera myndigheter. "Våga tro på att du kan bo i Skellefteå och ha nästan vilket jobb som helst. Ingenting är omöjligt", säger hon.

Och så tillbaka till det turbulenta året 2024 på Lantmäteriet som slutade med att generaldirektören tvingades avgå. Maria Monthure vill inte kommentera vad som hände med hänvisning till att ärendet, enligt vad hon vet, fortfarande inte är avslutat.

– Det är en speciell situation som det råder sekretess över. Jag kan inte säga så mycket alls, säger hon.

Att hon var med och lyfte fram allvaret i de brister som uppdagades i Lantmäteriets digitala tjänst står dock klart, enligt Expressens avslöjanden. Och tidigare i vår prisades Maria Monthure – tillsammans med Peter Wengrud, säkerhetsskyddschefen, och Johan Clasenius, chef för internrevisionen – av Internrevisorernas förening.

I deras motivering står bland annat att “deras arbete har varit avgörande för att skydda Sveriges säkerhet”.

– Det är ett otroligt fint pris eftersom det finns till för att lyfta personer som på ett bra sätt använt styrning, riskhantering och regelefterlevnad. Jag trodde aldrig att jag skulle vara med och få det, säger hon.

undefined
Tillsammans med Johan Clasenius och Peter Wengrud fick Maria utmärkelsen "Årets GRC-profil" av föreningen Internrevisorerna. "De utgjorde ett nyckelteam vid Lantmäteriet som modigt och uthålligt hanterade en uppmärksammad händelse kring läckage av känslig information", står att läsa i motiveringen.

Det var en turbulent tid, men Maria ångrar inget i händelseförloppet.

– Jag är stolt över att vi stod fast vid vad vi trodde var det rätta. Jag skulle göra det igen om jag ställdes inför en liknande situation.

Att hon gick emot generaldirektören, som var Marias närmsta chef, ser hon inte som kontroversiellt.

– Som statstjänsteman ligger inte lojaliteten hos någon enskild person. Det är myndigheten, regeringen, staten och allmänheten som jag jobbar för. Ytterst är statstjänstemäns jobb att upprätthålla demokratin. På så sätt tycker jag inte att jag har “gått emot” någon. Jag har bara gjort en rättslig bedömning som jag stått fast vid.

undefined
Lojaliteten ligger hos det Svenska folket som statstjänsteman. Det är Marias bestämda uppfattning.

Inte långt efter det som i media beskrivits som en skandal bytte Maria jobb. Men det var inte på grund av dramatiken, enligt henne.

– Nej, jag hade inga planer på att byta jobb, men efter att jag pratat med min nya chef så kände jag direkt att vi ville åt samma håll, säger hon.

Det nya jobbet är ytterligare ett toppjobb: rättschef på Bolagsverket. Hon har arbetat där sedan september förra året.

Även hos Bolagsverket vill hon kunna jobba med brottsförebyggande åtgärder.

– Det ska vara enkelt för seriösa företagare, men inte enkelt för dem som vill använda företag för att begå brott. För att lyckas med det behöver vi ha ett bra samarbete med andra myndigheter, men även se över om det finns förbättringspotential i regelverket. Om vi hittar sådana kan vi göra en hemställan till regeringen om behov av lagstiftningsförändringar, säger Maria.

Om du berättat för Maria, 15 år, att hon i framtiden skulle bli chefsjurist och rättschef på stora myndigheter – vad hade hon svarat då?

– Jag hade nog skrattat, det var inte alls vad jag såg framför mig eller drömde om. Jag skulle ju bli veterinär. Men – jag har å andra sidan, enligt min kära mor, fastnat i en “varför”-ålder. Kanske var det en start på den här banan, säger Maria och ler.                                                              

undefined
Maria Monthure, numera rättschef på Bolagsverket. "Det ska vara enkelt för seriösa företagare, men inte enkelt för dem som vill använda företag för att begå brott", säger hon.
Maria Monthure

Familj: Fästman Pelle och fyra barn varav två biologiska och två bonus. Charlie, 14, Dante, 11, Nova, 22, och Ted, 24.

Bor: Sunnanå / Gunsen

Yrke: Rättschef på Bolagsverket

Intressen: Stora familjen, naturen, odla saker, lyssna på och spela hårdrock.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!