När Norran Affärsliv besöker T2 College är det full fart i alla tre delarna av den 1200 kvadratmeter stora fastigheten.
På metall- respektive träsidan pågår Vuxutbildningar och i mittenlokalen, den som är till för ny teknik, är en niondeklass på besök.
Efterfrågan
Det har gått ungefär nio månaderna sedan lokalerna invigdes. T2 College arbetar tillsammans med industriföretagen för att skapa en hållbar utveckling inom industrin. Det är en gemensam satsning av kommunen, T2 College och näringslivet. Gemensamt för alla utbildningar är kombinationen av teori och praktiskt lärande i nära kontakt med näringslivet.
T2 College står på tre ben. Industriprogrammet på gymnasiet, Vuxutbildningar och skräddarsydda utbildningar till företag i regionen.
Då Västerbotten under 2018 hade landets lägsta öppna arbetslöshet så innebär det såväl kompetensbrist som efterfrågan på utbildningar som gör att vakanser kan fyllas – snabbt.
30 sökande
Maria Marklund, platschef och säljare på T2 College, är imponerad:
– Vuxutbildningarna finansierar eleverna själv, utan någon form av bidrag. Det kostar till exempel en del att ta tjänstledigt ett halvt år.
I slutet av januari var sista ansökningsdagen till nya utbildningar som svetsare och CNC-operatörer inom Vux. Utbildningen startar den 1 april.
– Vi hade cirka 30 sökande på varje utbildning och vi kommer att ta in mellan 12 och 15 stycken på varje. Det är jättekul att det är så stort intresse. Inte bara eleverna visar stort intresse. Företag ringer och kommer hit till oss för att träffa eleverna och vill lära känna dom, säger Marklund.
Daniel Pettersson är svetslärare på T2 Colllege, som nu har sex anställda.
– Det märks att branschen vill ha folk. För mig är det kul att kunna prata ihop mig med dom, höra deras behov och få med det i kursen. Det har inte varit något problem att hitta praktikplatser, säger han.
”Glad jag kom in”
Therese Hedqvist, Skelleftehamn, är en av dem, som går svetsutbildningen på Vux.Hon har bland annat jobbat i butik och som florist tidigare.
– Men jag har aldrig riktigt trivts med att stå i kassan. Jag har haft industrin i bakhuvudet, berättar hon.
I höstas kom hon in på utbildningen som nu pågår.
– Jag sökte i somras och gillade att utbildningen inte är så lång utan kort och intensiv, säger Therese Hedqvist som nu är åter från praktikveckor.
– Det jag hör är att alla verkar behöva svetsare nu. Jag är glad att jag kom in på den här utbildningen – har inte ångrat mig en sekund.