Olof Manner presenterar tre trender. Två som är inne i sin slutfas och den tredje som är i sin linda. Den ena som är i slutfasen är låga räntor och den andra är att centralbankerna runt om i världen köpt stora mängder obligationer.
– Den trend som vi nu gått in i handlar om arbetsmarknaden och demografin. Här gäller det bland annat se till så att de nyanlända får möjlighet att utbilda sig så att de kommer ut i arbetslivet, säger Olof Manner.
I denna trend ingår också att försörjningsbördan för de som inte är pensionärer kommer att öka avsevärt. Här tar han också upp automatiseringen och robotiseringen som sker inom många områden.
– Dessa robotar betalar ingen skatt så det är ett av skälen till att det nog är dags för dagens ungdomar att redan nu börja spara till pensionen. Staten kommer nämligen att ha svårt att i framtiden betala ut pensioner i den omfattning som nu sker.
Han konstaterar vidare att den svenska statsskulden är bland de lägsta i världen.
– Vilket innebär att även om Sverige ”går in i väggen” så har vi möjlighet att låna pengar.
I Swedbanks konjunkturrapport, Swedbank Economic Outlook, som Olof Manner arbetat med, konstateras att svensk ekonomi är sårbar för ökad protektionism. Ekonomin går fortfarande bra tack vare en stark omvärld. Exporten och industriproduktionen har kommit igång.
Men utmaningarna hopar sig. USA:s allt mer protektionistiska politik hotar global handel, vilket kan slå negativt mot svensk export. Sverige är sårbart för tullar och ökad protektionism, framför allt eftersom en lägre inhemsk efterfrågan är att vänta när byggandet saktar in och hushållens konsumtion dämpas. Även om ett handelskrig inte är huvudscenariot, har risken för ytterligare handelshinder ökat enligt Swedbanks makroekonomer.
– Det är inte lätt att vara analytiker med Donald Trump i spetsen för USA. Numera gäller det att ha stenkoll på twitter för att hänga med, säger Olof.
Han tycker att det är oroväckande att USA trappar upp protektionism mot Kina vilket kan påverka global handel och även Sverige. På kort sikt skulle detta kunna leda till börsfall och att kronan försvagas. På lång sikt kan det medföra lägre global handel, lägre export och import samt svagare tillväxt.
Han varnar också för populismen i Europa som riskerar att göra EU svagare.
– Vilket inte gynnar den svenska ekonomin.
Bostadsmarknaden visar tecken på att stabiliseras, men det nya amorteringskravet och ett högt utbud av bostäder dämpar priserna i storstadsregionerna under 2018. I Swedbanks rapport pekas på att priserna på bostadsrätter där kan pressas med upp emot 5 procent, medan priserna på bostadsrätter i övriga landet stabiliseras. Samtidigt kan villamarknaden utanför storstadsregionerna se en fortsatt uppgång.
I konjunkturrapporter efterlyser man en blocköverskridande överenskommelse om bostadsmarknaden efter valet. Den enda långsiktiga lösningen är enligt rapportskrivarna att bostadsbyggandet möter efterfrågan, både hur det fördelas regionalt och mellan olika typer av bostäder. Annars kommer låga räntor och brist på bostäder att leda till nya prisökningar och ännu högre skuldsättning.
Olof Manner konstaterar att räntorna gått ner de senaste 30 åren men att Riksbanken nu vacklar om att börja höja räntan.
– Vi räknar med att de kommer att göra försiktiga räntehöjningar med start till hösten men lågräntemiljön kvarstår inom överskådlig framtid. Idag har vi de lägsta räntorna sedan 1856 så detta kan vara rätt läge att låsa sin räntesats, säger han.
Efter valet väntar hans sig att regeringen, oavsett färg, kommer att ge sig på ränteavdragen.
– Det är bara så att staten inte längre har råd att bjuda på detta i ett längre perspektiv.
Centralbankernas förkärlek till att köpa obligationer är en tioårig trend som Olof Manner nu ser slutet på.
– Totalt handlar det om obligationsköp för 11 000 miljarder dollar runt om i världen. Detta har hjälpt till att driva upp värdet på börsen och att stimulera fastighetsbranschen, avslutar han.