Silicon Valley kan vara drömmen för den som jobbar med it. Där finns sedan länge tusentals företag i sektorn inklusive många av jättarna inom IT, datortillverkning och högteknologiska produkter som Apple, Cisco, Facebook och Google.
Där verkade Suraj Bramania, som är utbildad inom datorvetenskap och ekonomi och har en master i organisation och ledarskap och även en MBA som han tog så sent som i fjol,
– Jag bodde i tolv år i Silicon Valley och jobbade i åtta år för Accenture, berättar han då vi ses i Tietos vinterträdgård.
Storbolag
Accenture är en multinationella managementjätte som tillsammans med McKinsey & Co brukas lyftas fram som de företag som studenter ofta vill jobba vid.
– Jag jobbade med storbolag i Silicon Valley, även om sekretessen gör att jag inte får berätta med vilka.
Suraj konstaterar att arbetsveckorna ofta blev väldigt långa och dessutom kunde han ha ett par timmars resor varje dag till och från jobbet.
– En normal dag kunde vara arbete från 07–19 plus pendlingen från hemmet.
”Tid för familjen”
Suraj och hustrun Puja Bramania planerade att bilda familj.
– Vi visste att om vi skulle få barn så skulle det få konsekvenser för vårt liv. Vi vill spendera tid med vårt barn och jag ville ha ett jobb där jag kunde ha tid för familjen.
Samtidigt var Suraj inte orolig. Hans föräldrar hade gjort en stor förändringsresa innan han föddes – då de lämnade Indien för Kuwait. I oktober 2017 tog han steget. Först frågades han ut i intervjuer på Skype. Sedan fick han resa till Sverige för slutintervjuerna.
– Jag visste inte mycket om Sverige, men jag gillar hur livet är i mindre städer. Då jag träffade Tieto föll allt på plats.
Sparkfest
Den 22 januari 2018 anställdes Suraj Bramania på Tieto.
– Vi var förberedda då vi flyttade hit. Vi gick till en affär som säljer jackor som använda av sådana som gör expeditioner i kalla länder och berättade att vi skulle bosätta oss en bit söder om Polcirkeln… Samtidigt hade vi bara tre timmars bilfärd till snön i Tahoe, Kalifornien
De fick hjälp vid flytten – allt fanns på plats då de först flyttade in i en lägenhet på Mycklevägen.
– Människorna var otroligt vänliga. Det fanns ett rykte om att svenskar skulle vara reserverade mot sådana som kom utifrån, men det har inte stämt. Folk är öppna. Efter bara en vecka blev vi bjudna på en sparkfest där vi bodde. Då blev jag också imponerad över hur fina hus folk har här.
– Jag har en supersocial fru, men tiden för det fanns inte i Kalifornien.
Gångavstånd
Nyligen flyttade paret och sonen Kyle, 18 månader, från Myckle till en lägenhet centralt som gör att Suraj nu har gångavstånd till jobbet.
Samtidigt finns det saker som skiljer kraftigt i vardagen med livet i Silicon Valley.
– Där kunde jag beställa något på Amazon på morgonen och när jag kom hem stod paketet vid dörren.
Agilt ledarskap
Suraj Bramanias styrkor ligger bland annat inom agilt ledarskap, som inte är en renodlad teori, utan snarare ett omfamnande begrepp bestående av värderingar, attityder och principer. Det är i dag en kultur och ett förhållningssätt där man jobbar kunddrivet istället för funktionsdrivet med team som ofta söker feedback.
– Hur påverkar jag platsen – hur får jag en förändring till det bättre? är frågor vi ställer i jobbet, berättar Suraj.
”Positiv injektion”
På Tieto arbetar Suraj Bramania med med välfärdsteknologi och team från Sverige, Norge, Finland, Polen och Indien.
– Jag ska vara en positiv injektion som coach. Mitt jobb handlar bland annat om att motivera och inspirera, att ge folk förtroendet att skapa något som de känner växer.
Liknande situation
Parallellt har Suraj och hustrun börjat på SFI (Svenska för invandrare) före semestern i år.
– Det hjälper mig för jag börjar förstå den vanliga konversationen, men att prata svenska är något helt annat, ler Suraj.
Och de har mött andra i liknande situation genom att gå med i ideella Skellefteföreningen Expats & Friends, som är ett stöd för personer, företag, med flera, som nyligen har flyttat och/eller planerar att flytta till Skellefteå.
–Föreningen har gett en möjlighet att bygga kontakter och ge inspiration.