Idag är det 100 år sedan Sveriges riksdag efter en lång och utdragen kamp, långa diskussioner och många demonstrationer röstade för allmän och lika rösträtt. Det innebar en ändrad grundlag och att kvinnor fick rösta första gången i vårt land i det efterföljande valet 1921.
"Vi tänker att vi är jämställda i dag, men det finns fortfarande mycket kvar att jobba på."
Med anledning av denna högtidsdag, och detta jubileum, hade Skellefteås S-kvinnor Malin Berglund, Felicia Lundmark och Susanne Dufvenberg ett event på torget under fredagen. De var klädda som suffragetter i tidsenliga dräkter och höll tal och delade ut material om kvinnokampen, rösträtten och Europaparlamentsvalet.
– Det har hänt mycket bra saker sedan kvinnorna fick inflytande och vara med och besluta. Vi har förbud mot köp av sexuella tjänster, rätt till säker abort, förbud mot barnaga och rätt till barnomsorg som några exempel på det kvinnor som gått före oss kämpat för att få igenom, berättar Malin Berglund.
Kvinnor har även använt sitt inflytande till att få igenom förbud mot våldtäkt inom äktenskapet, vilket hade varit lagligt fram till år 1965.
– Vi tänker att vi är jämställda i dag, men det finns fortfarande mycket kvar att jobba på. Situationen för ensamstående mammor och jämlika löner för män och kvinnor är bara några exempel, säger hon.