– Vi har gjort ganska stora förändringar redan och till exempel dragit ned på inriktningar och skapat samläsningar för att få ihop större grupper av elever. Så om underskottet inte avskrivs kommer det innebära stora ingrepp, säger Erik Burstrand, avdelningschef för gymnasieskolan.
I väntan på det har man listat olika eventuella åtgärder, saker som man enligt lag inte behöver tillhandahålla. Exempel är färre programinriktningar, minskning av antal yrkesprogram, minskad hyrd lokalyta, skolbusskort via Skellefteå buss istället för Länstrafiken, indragen skolmåltid och neddragning/nedläggning av annan verksamhet inom gymnasienämnden.
– Vi har en skyldighet att presentera de sakerna, men de är inga förslag som ska gå till beslut. Vi väntar först på beslutet från kommunfullmäktige, understryker Joakim Dahlgren (S), ordförande i gymnasienämnden.
Kan det innebära att hela program inte erbjuds?
– Det kan det i värsta fall innebära, säger Erik Burstrand.
När det gäller indragen skolmåltid så skulle det innebära att eleverna själva får tillhandahålla sin lunch under skoldagen.
– Det är en åtgärd vi skulle kunna göra, men det skulle få stora konsekvenser så om något sådant skulle bli aktuellt måste det göras ordentliga konsekvensanalyser, säger Erik Burstrand.
Senare i vår ska kommunfullmäktige ta ett beslut om underskottet avskrivs.