Turerna kring Lejonströmsbron har varit många under hösten och vintern. Arbetet har blivit kraftigt försenat på grund av flera saker. Det visade sig att betydligt fler plankor behövde bytas ut än vad kommunen först hade trott och på grund av en regnig höst kunde timmerbilarna inte ta sig in i skogen för att hämta virket.
De senaste veckorna har bron tillfälligt varit öppen för att underlätta för det ökade inflödet av trafik under julhelgen. Det nya virke som ska sitta där spikades tillfälligt fast på körbanan för att möjliggöra för trafiken att passera.
Under det tillfälliga öppethållandet så har även stängsel satts upp på varsin sida körbanan för att få ned hastigheten.
– Vi har märkt att folk ofta kör lite fortare än de 30 kilometer i timmen som råder. Det är ett sätt att se till så att man är säker även som gående på bron, säger Lars Pettersson, verksamhetschef för gator och parker vid kommunen.
Nu på måndag den 8 januari stängs bron igen och några månaders arbete väntar.
– Bron har varit flitigt utnyttjad under julveckorna. Det vi måste göra nu är att plocka bort all snö och is som är fastkörd på vägbanan sedan dess. Vi kommer att använda ångpannor och sedan hacka bort snön. Sedan ska vi lyfta bort timret, komma åt de dåliga syllarna som ska bytas ut och sedan ska plankorna tillbaka, säger Lars Pettersson.
Han säger att det är den enklaste biten av renoveringen som är kvar, men att datumet ändå är satt till den 16 mars.
– Det är kallt, isigt och jäkligt, så vi har sagt att det ska vara klart i mitten på mars. Vi kan behöva all tid till det här.
Både Lejonströmsbron och Parkbron har passerat sina bäst före-datum som broar för biltrafik och borde pensioneras anser Lars Pettersson.
– Problemet med dem är att de inte är byggda så att de kan ta upp fordonens vertikalkrafter. Horisontalkrafterna klarar de av, men vertikalkrafter har en mördande effekt på dem.
Han understryker att båda broarna utsätts för mycket biltrafik dagligen.
– På Lejonströmsbron passerar till exempel cirka 3500 fordon per dygn i normalfall. Så vi får se vad vi ska hitta på. Något måste vi göra. Jag hoppas att det kan byggas en ny bro som klarar trafik.
Utöver de löpande insatser som görs på Lejonströmsbron, så inspekteras även Parkbron årligen.
– För tre år sedan gjorde vi dykningar vid brostödet i älven och tätade fogar, och vi kollar till det varje år så att inget händer där. Det får bara inte hända att bron sätter sig. Bron är en stålkonstruktion som byggdes mellan 1910 och 1913. Stålet blir sprödare med åldern och hållfastheten är inte var den var. Den är dessutom gjord för dåtidens trafik.