Region Västerbotten vill utöka smittspårningen

Kurvan för covidpatienter i Västerbotten har stått still i över en månad, men smittspridningen verkar ha lugnat ner sig lite i Skellefteå. Det meddelar smittskyddsläkare Gunilla Persson, som säger att regionen vill nyanställa för att utöka smittspårningen i länet.

Gunilla Persson berättar att regionen vill anställa kring fyra personer för att utöka smittspårningen.

Gunilla Persson berättar att regionen vill anställa kring fyra personer för att utöka smittspårningen.

Foto: TT/Region Västerbotten

Skellefteå2020-06-16 20:00

Sedan mitten av maj har antalet sjukhusvårdade och iva-vårdade i Västerbotten varit i stort sett lika många.

– Först var det en ganska rask nedgång som började efter påsk, men kurvan har landat på en platå där vi har ett antal inlagda hela tiden, säger Gunilla Persson.

Hon berättar att det är för få fall och att det rör på sig för lite för att dra några epidemilogiska slutsatser.

– Det är lättare för storstäder att säga om det går upp eller ner. Här ligger det runt tio stycken inlagda, mellan åtta och tolv ungefär, så det är lite svårt att tala om en uppgång eller nedgång. Det är bara lite plus och minus hela tiden.

Inlandet har fortfarande få bekräftade fall samtidigt som det fortsätter röra på sig i Umeå.

– Vi hade en period där Skellefteå hade fler fall än Umeå, men nu har Umeå flest, som det ska vara i förhållande till befolkningsmängden. Man kan tänka sig att det har lugnat ner sig lite i Skellefteå men att det tuffar på i Umeå.

Flera regioner i Sverige har utökat smittspårningen för att få ner kurvan ytterligare. Vissa län, som Gävleborg, har gjort det under en längre tid. Nu meddelar Gunilla Persson att Västerbotten överväger att röra sig i liknande riktning.

– Vi ska titta på det. Vi ska försöka rekrytera människor till en central smittspårning för att hjälpa till där det blir lite svårare, som vid en stor arbetsplats. Vi har förhoppningsvis fått till det i sommar. Vi får se om vi får tag på folk, det är inte så lätt under sommaren, men det kanske blir fyra personer. Vi som redan jobbar här smittspårar ju också.

Än så länge fortsätter regionen provta personal inom vård och omsorg.

– Vi betar av dem enhet för enhet. Skillnaden när det gäller Gävleborg är att de inte har en vårdhygiensk enhet. Vi har smittspårat sjuksköterskor och det behöver ju vi inte anställa fler för.

Hon konstaterar att det fortfarande sker en samhällsspridning.

– Vi kan räkna med att det kommer in fler fall som behöver vård.

Snart kommer fler resultat av antikroppstesterna, som pekar på hur många i länet som har haft covid-19, och därmed hur stor immunitet det finns i befolkningen.

– Jag kan inte uttala mig om dem än då jag inte har de senaste siffrorna. Det är lite eftersläpning på dem, säger Gunilla Persson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!