Skolinspektionen: Anpassade skolan i Skellefteå för dålig på sex

Anpassade grundskolan i Skellefteå får kritik när det kommer till undervisning om sexualitet, samtycke, relationer och hedersrelaterat våld och förtryck.
Utvecklingsarbete behövs, skriver Skolinspektionen.
– Alla elever har rätt till kunskap om hälsosamma relationer, säger projektledaren Ewa Mölleryd.

Anpassade grundskolan i Skellefteå håller till på Lejonströmsskolan. Arkivbild.

Anpassade grundskolan i Skellefteå håller till på Lejonströmsskolan. Arkivbild.

Foto: Christian Mård

Skellefteå2025-03-20 17:00

Nyheten i korthet

  • Skolinspektionen kritiserar anpassade grundskolan i Skellefteå för brister i undervisningen om sexualitet, samtycke, relationer och hedersrelaterat våld.
  • Granskningen visar att dessa ämnen behöver behandlas mer återkommande och fördjupat, och att rektorn behöver ta större ansvar för utbildningen.
  • Ewa Mölleryd, utredare och projektledare för granskningen, betonar att alla elever har rätt till kunskap om hälsosamma relationer.

Ewa Mölleryd är utredare och projektledare för granskningen. Hon betonar att sexualitet, samtycke och relationer är frågor som är viktiga för alla elever.

– Vi har tidigare sett att många lärare på anpassade skolan tycker det är känsliga och svåra frågor att prata med eleverna om. Eleverna kanske inte riktigt får fördjupad undervisning utan mest på ytan. Så vi såg att det fanns anledning att titta närmare på hur det funkar i olika skolor.

Skolinspektionen har därför inlett en granskning av undervisningen i sexualitet, samtycke och relationer i högstadiet i den anpassade grundskolan (tidigare särskolan).

Myndigheten ska granska 30 anpassade skolor i hela landet och i början av året besökte man Lejonströmsskolan i Skellefteå. Nu har myndighetens utlåtande kommit: Undervisningen får lågt betyg på flera punkter. 

undefined
Ewa Mölleryd är utredare på Skolinspektionen och projektledare för granskningen.

Granskningen visar att det förvisso förekommer inslag i undervisningen som rör sexualitet, samtycke och relationer men att den måste bli mer återkommande och fördjupad. Undervisningen är inte samordnad över ämnesgränserna.

Frågor om hedersrelaterat våld och förtryck återkommer inte, påpekar Skolinspektionen.

Sammanfattningsvis anser myndigheten att:

  • Eleverna behöver ges större möjlighet att kritiskt granska maktstrukturer kopplade till kön och hedersrelaterat våld och förtryck. Eleverna behöver bli mer delaktiga i utformningen av undervisningen.
  • Rektorn behöver ta ett större ansvar för utbildningen. Rektorn ska säkerställa att undervisningen är återkommande och samordna undervisningen så att eleverna uppfattar kunskapsområdet som en helhet.
undefined
I senaste läroplanen från 2022 infördes nya formuleringar om skolans ansvar för att förebygga och bemöta olika former av intolerans, hedersrelaterat våld och förtryck med kunskap och aktiva insatser.

Men skolan får inte enbart kritik. Det finns också saker med undervisningen som funkar bra, påpekar Skolinspektionen: eleverna får lära sig om kroppen och sexualitet, de lär sig om medvetna val, samtycke och att leva sig in i andras situation.

Ni ska ju granska 30 skolor. Hur allvarlig är den här kritiken i jämförelse med andra skolor ni besökt?

– Vi har inte resultaten klara för oss ännu. Därför har jag svårt att gradera skolan på en skala, säger Ewa Mölleryd.

Skolinspektionen har ett regeringsuppdrag att granska sexualundervisningen i ”vanliga” skolan. Granskningen av anpassade skolan står utanför det uppdraget men är ändå något som myndigheten har valt att göra.

Bakgrunden är bland annat att den senaste läroplanen innehåller nya stärkta formuleringar om sexualitet, samtycke och relationer.

undefined
Det som tidigare kallades ”sex och samlevnad” i skolan har bytt namn till sexualitet, samtycke och relationer för att tydliggöra att det handlar om mer än bara sexualkunskap.

Enligt Skolinspektionen har det historiskt funnits en samhälleligt restriktiv och avsexualiserad syn på sexualitet bland personer med intellektuell funktionsnedsättning.

– Alla människor har rätt till kunskap och goda, hälsosamma relationer. Forskning visar också att personer med intellektuell funktionsnedsättning löper större risk att bli sexuellt utnyttjade, inte minst på nätet. Därför är den här frågan viktig, säger Ewa Mölleryd.

Skolledningen i Skellefteå har fram till den 1 oktober att presentera sina åtgärder. Lotta Lindström, rektor för anpassad grundskola i Skellefteå, avböjer i nuläget att kommentera Skolinspektionens kritik.

”Vi har fått beslutet men inväntar återföring från Skolinspektionen vilket görs muntligt vid ett möte. Vi har därför inte hunnit arbeta med beslutet så i det här läget kan jag inte uttala mig om hur vi ska arbeta framåt”, skriver hon i ett sms.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!