Skolinspektionen riktar kritik mot program på Baldergymnasiet

Skolinspektionen kräver åtgärder på industritekniska programmet på Baldergymnasiet.
Vid en tillsyn i våras konstaterades flera brister med utbildningen.
– Vi välkomnar granskningen, säger avdelningschef Christer Westlund.

Skolinspektionen kräver åtgärder på industritekniska programmet på Baldergymnasiet i Skellefteå.

Skolinspektionen kräver åtgärder på industritekniska programmet på Baldergymnasiet i Skellefteå.

Foto: Wilhelm Sandelin Anton

Skellefteå2025-06-06 01:00

I april genomförde Skolinspektionen en tillsyn av det industritekniska programmet på Baldergymnasiet.

De senaste åren har programmet drivits av kommunen i samarbete med T2 Industriskola, som har haft ansvar för utbildningens praktiska delar. Men i början av året valde Skellefteå kommun att dra ner på samarbetet med T2 för att istället använda fler egna lärare i undervisningen.

T2 Industriskola i Skellefteå har haft ansvar för utbildningens praktiska delar, men kommunen drog ned på samarbetet i början av året.
T2 Industriskola i Skellefteå har haft ansvar för utbildningens praktiska delar, men kommunen drog ned på samarbetet i början av året.

Beslutet kritiserades av T2 och flera branschföreträdare. Kommunen, å sin sida, menade att förändringen var nödvändig för att förbättra utbildningen och för att följa skollagen.

Skolinspektionens tillsyn visar att eleverna inte har fått den undervisning de har rätt till enligt skollagen.

De skriver att ”en aktör” (T2, reds. anm.) och personal har saknat tillräcklig kännedom om vad som ska ingå i gymnasieutbildningen, styrdokument och hur centralt innehåll i kurser ska behandlas. Detta berör framför allt elever i årskurs 3 som har fått en stor del av sin undervisning från T2, skriver myndigheten i sitt beslut.

”Det finns brister i bedömning och betygssättning kopplat till det arbetsförlagda lärandet (apl)”, står det.

En elev uppger till exempel att hens handledare inte varit insatta i vad eleven ska lära sig eller bli bedömd på under apl. Lärare och rektorer säger att apl ”inte fungerat” innan årsskiftet, då T2 ansvarade för de delarna av utbildningen.

Det har inte heller kunnat säkerställas att eleverna fått tillräckligt med undervisningstimmar för varje kurs och ämnesområde, bedömer Skolinspektionen. 

Om kommunen inte följer föreläggandet kan ytterligare sanktioner, så som vitesföreläggande, komma att bli aktuella från Skolinspektionens sida. Arkivbild.
Om kommunen inte följer föreläggandet kan ytterligare sanktioner, så som vitesföreläggande, komma att bli aktuella från Skolinspektionens sida. Arkivbild.

Maria Marklund, vd på T2, säger till Norran att det är huvudmannens (Skellefteå kommuns) ansvar att säkerställa så att utbildningen följer styrdokument, att apl-dokumentationen möjliggör betygssättning och att undervisningen ges av personal med rätt kompetens.

– Vi vill vara tydliga med att T2:s roll i samarbetet aldrig har varit att ta ansvar för planering, genomförande eller bedömning av utbildningen, säger hon och fortsätter:

– Vi har fungerat som underleverantör, med uppdrag att stötta undervisningen i praktiska moment och bistå med kontakter till apl-platser. Alltid på uppdrag och i dialog med skolans ansvariga.

Maria Marklund, vd på T2.
Maria Marklund, vd på T2.

Vidare understryker Maria Marklund att T2:s medarbetare har arbetat enligt de instruktioner och ramar som man fått från kommunen.

– Vi har inte haft mandat att själva fatta beslut om kursinnehåll, upplägg eller bedömning, och har heller aldrig betraktats som en del av skolans lärarlag.

Vad tänker du om kritiken som riktas mot er?

– Vi ser att Skolinspektionens rapport lyfter viktiga brister som kommunen behöver agera på. Vi kan bara beklaga att elever inte har fått den undervisning de har rätt till. Men det ligger hos kommunen och inte oss som leverantör.

Hade ni kunnat göra något annorlunda?

– Med facit i hand känner vi att vi borde bokat in ett möte direkt ny avdelningschef och rektor tillsattes för att presentera det gemensamma upplägget, säger Maria Marklund.

I ett pressmeddelande säger Christer Westlund, avdelningschef för gymnasieskolan, att kommunen inledde åtgärder redan innan Skolinspektionens tillsyn.

– Vi välkomnar Skolinspektionens granskning, det ger oss en chans att bli bättre och säkerställa att våra elever får den utbildning de har rätt till enligt lag, säger han i pressmeddelandet.

Christer Westlund är avdelningschef för gymnasieskolan i Skellefteå kommun.
Christer Westlund är avdelningschef för gymnasieskolan i Skellefteå kommun.
FAKTA

Skolinspektionen kräver att Skellefteå kommun säkerställer att eleverna inom industritekniska programmet får det arbetsplatsförlagda lärande de har rätt till, både vad gäller innehåll, lärarledd undervisning och kompetent handledning.

Kommunen ska också åtgärda så att betygsättning och bedömning i de kurser där apl ingår sker utifrån en allsidig bedömning av elevernas kunskaper i förhållande till de nationella betygskriterier som gäller. Åtgärderna ska också redovisas för Skolinspektionen.

Källa: Skolinspektionen/Skellefteå kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!