Flera Skelleftevinnare på årets UF-mässa

Varje år ställer över hundra företag ut på Västerbottens UF-mässa. 
Bland årets nominerade fanns flera Skellefteföretag – och några av dem tog hem pris.
Norran tog en rundtur bland montrarna. 

GR8 UF drivs av Alice Lundström, Hilda Sundqvist, Esther Filipsson och Maja Keinil.

GR8 UF drivs av Alice Lundström, Hilda Sundqvist, Esther Filipsson och Maja Keinil.

Foto: William Hallin

Skellefteå2025-03-22 01:00

Kraven på företag som nomineras till finalen för årets UF-mästerskap i respektive region är höga, särskilt då vinstmöjligheterna kan vara avgörande för de som brinner för att bedriva sin verksamhet efter skolåret. Att vinna regionens bästa UF-företag innebär att man representerar Västerbotten i svenska mästerskapen. SM-vinnaren går i sin tur vidare till Europamästerskapen. 

Intresset för att starta ett UF-företag har ökat.

– Vi har haft en positiv trend över flera år, berättar Julia Forsberg, regionchef på Ung Företagsamhet Västerbotten.

undefined
”UF handlar framför allt om den personliga resan. Utveckla, problemlösning, kreativtet, träna på att sälja, träffa människor - det är det häftiga”, förklarar Julia Forsberg.
undefined
”Vi har ett väldigt gott samarbete tillsammans med skolorna”, säger Julia Forsberg.

På Avion Shoppings golv ställde på torsdagen två av Skellefteås finalister ut: GR8 UF och Sleep Well UF. De log nöjt på frågan om hur det känns att vara nominerad.

– Det är superkul faktiskt. Man lär sig hur mycket som helst. Det blir en jätterolig upplevelse att vara här, säger Alva Munter på Sleep Well UF.

undefined
I år hölls UF-mässan på Avion Shopping i Umeå. Förra året ägde mässan rum på Sara Kulturhus i Skellefteå.

Hilda Sundqvist på GR8 UF visar ett lika stort intresse för att driva UF-företag.

– Vi tycker att det är en väldigt bra erfarenhet att få veta hur det är att skapa ett företag, hur det är att arbeta själv. Så man har det sen när man slutar skolan, berättar Hilda Sundqvist, GR8 UF.

Vad tar man med sig efter att ha drivit ett UF-företag?

– Det är väl sättet att lösa motgångarna och övervinna det. Man lär sig mycket - och man lär sig samarbeta, vara engagerad och driva företaget framåt” berättar Klara Lindbäck, Sleep Well UF.

– Det är som bara vi som kan lösa problemen. Det är ingen annan som hjälper oss, berättar kollegan Alva Munter.

undefined
Sleep Well UF drivs av Alva Munter, Klara Lindbäck, Alice Gustavsson och Vide Forslund.
undefined
GR8 UF drivs av Alice Lundström, Hilda Sundqvist, Esther Filipsson och Maja Keinil.

Hur mycket försäljning har ert företag gjort i år?

– Vi fick ju drickan för en månad sedan, prick. Och sen dess har vi sålt typ 450 burkar, så ungefär 10 000 kr har vi uppnått nu på en månad, säger Hilda Sundqvist.

Sleep Well UF berättar att produkterna anlände förra veckan.

– Så vi har inte kunnat sälja jättemycket. Men det finns en efterfrågan, det gör det, säger Alva Munter.

undefined
Ida Grönlund på Ice Kart UF, Kanalskolan, vann Årets drivkraft. ”Hon driver inte bara skiftnyckeln, utan hela företaget”, stod det i motiveringen.
undefined
”Årets vinnare lägger ner kropp och själ för att fånga ett ögonblick som är hållbart över tid”, har juryn skrivit om Elliots Naturfoton UF från Naturbruksgymnasiet som tog hem Årets hantverkare.
undefined
Snö Röj UF från Kanalskolan vann Årets socialt hållbara UF-företag. ”De skottar inte bara vägar, utan även bort ensamhet”, löd motiveringen.

Pristagare

Vinnare i kategorin Årets socialt hållbara blev Snö Röj UF från Kanalskolan som driver ett snöskottningsbolag. Silvermedaljör i kategorin Årets säljare blev Nellie Larsson på WHSL UF från Kanalskolan. Mixa med kärlek UF från samma skola fick en tredje plats i kategorin Årets affärsplan.

Ice Kart UF, också från Kanalskolan, fick tredje plats i kategorin Årets monter, och medarbetaren Ida Grönlund vann Årets drivkraft.

Årets hantverkare gick till Elliots naturfoton UF från Naturbruksgymnasiet i Burträsk som driver ett mediebolag. En tredje plats i samma kategori fick Lodiva UF från Anderstorpsgymnasiet.

Fakta

I år driver 40 892 elever ett UF-företag i skolan, varav 1 128 av dessa är elever i Västerbottens skolor. Ung Företagsamhet är en ideell organisation som idag har en stor roll i utbildningen inom det entreprenöriella i våra svenska skolor genom att låta eleverna bedriva sina egna övningsföretag.

För perioden 2024–2025 etablerades totalt 393 UF-företag över hela Västerbotten, varav 153 idag tar plats under taket på Avion Shopping, Umeå. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!