Det var på natten den 7 maj som Skelleftepolisen slog till mot mannen, som är i 30-årsåldern och bosatt i Skelleftehamn.
Till en början var det inget riktat spaningsärende.
Polispatrullen såg mannen utomhus och brottsmisstanken om ringa narkotikabrott uppstod, att mannen stod och rökte cannabis.
När misstankar om narkotikabrott uppstår ger det polisen möjlighet att göra husrannsakan i bostad, förråd och fordon.
När polisen sökte igenom bostaden förvandlades ett ringa narkotikabrott på 1500 kronor i böter till ett grovt brott som börjar på fyra års fängelse.
I bostaden påträffades en revolver och ammunition.
– Det handlar inte om att vapnet är något arvegods, påpekar åklagare Anders Norberg.
Mannen greps och häktades par dagar senare av Skellefteå tingsrätt. Vid häktningen medgav han vapenbrott av normalgraden men han motsatte sig att sitta häktad.
Förutom att husrannsakan innebar en genomgång av bostaden och närliggande utrymmen tittade polisen närmare på bland annat beslagtagna mobiltelefoner.
Detta gav en riktig polisiär lyckträff.
Två veckors utredningsarbete slutade med att åklagare Anders Norberg den 22 maj gick in med en ny häktningsframställan om ”nytillkomna brott”:
– Det handlar om grovt narkotikabrott i Skelleftehamn den 8 oktober i fjol, han är på sannolika skäl misstänkt för brottet, påpekade åklagaren vid häktningsförhandlingen.
30-åringen förnekade det grova brottet, men tingsrätten ansåg bevisningen tillräckligt stark för att han även skulle häktas för grovt narkotikabrott.
Det anmärkningsvärda är att 30-åringen häktades trots att ingen narkotika, kopplad till brottet, hittades i bostaden:
– Bevisningen är god även om det inte finns någon narkotika i beslag. Dels genom vad som anträffats vid undersökning av telefon och dels genom den misstänktes egna uppgifter om detta, säger Anders Norberg.
I onsdagens åtal framgår det att polisen hittat bevismaterial, bland annat bilder, som enligt åklagaren visar att 30-åringen innehaft sju kilo hasch i lägenheten, och att knark skulle överlämnas vid mannens bostad.
Det är polisens avdelning för grova brott i Västerbotten som utreder brotten, chefen Marcus Danielsson säger:
– Det blir allt vanligare att vi kan hitta olika slags spår från grova brott – bilder, filmer, chattar – där det inte finns några fysiska beslag. Trots detta kan den övriga bevisningen styrka att gärningen har begåtts även om man, som i detta fall enskilda fall, inte påträffade några mängder narkotika i fastigheten.
Vilken roll har 30-åringen haft i detta grova narkotikabrott?
– Jag vill inte kommentera i dagsläget om det handlar om försäljning, att han varit distributör eller en lagerhållare.
Blir det inte ett tufft bevisläge om det inte finns ett konkret beslag av narkotika?
– Det har utvecklats en rättspraxis där man kan dömas för grova brott till följd av innehåller i chattar, filmer eller bilder, det gäller såväl grova vapenbrott som grova narkotikabrott. Exempelvis kan bild- och filmmaterial styrkas av chatt-konversationer, som ger en större trovärdighet att brottet har begåtts, svarar Marcus Danielsson.
Åklagare Anders Norberg bekräftar för Norran att 30-åringen utreds för ett tredje, allvarligt brott, som är följden av de undersökningar som gjorts av 30-åringens telefon.
– Min klient medger vapenbrott av normalgraden och förnekar grovt narkotikabrott, säger advokat Urban Rönnblom.