Polisen: Det här gäller från och med nästa vecka

Regeringen vill förbjuda offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med fler än åtta personer. Skelleftepolisen väntar sig att folk kommer att följa lagen. ”Folk är duktiga”, säger Lars Westermark, chef för lokalpolisområde Skellefteå.

Lars Westermark, chef för lokalpolisområde Skellefteå, säger att

Lars Westermark, chef för lokalpolisområde Skellefteå, säger att

Foto: Arkivbild

Skellefteå2020-11-16 18:15

I dag går gränsen vid 50 i Västerbotten, en sänkning som länsstyrelsen gjorde från 300 förra veckan. Om förslaget går igenom, vilket den väntas göra, träder förordningsändringen i kraft den 24 november och ska gälla i fyra veckor. Polisen är tillsynsmyndighet.

– Det lutar sig mot ordningslagen. Det handlar om i förhand kända tillställningar där det blir åtta istället för 50. Samma sak för nattklubbar och annat där man söker tillstånd, säger Lars Westermark.

Exempelvis förbjuds danser, gudstjänster, föreläsningar, loppisar och marknader, högtidsfiranden med nöjesinriktade kringaktiviteter, tävlingsarrangemang eller konserter med fler än åtta personer i publiken. Personer som bryter mot ordningslagen kan straffas med böter eller fängelse i högst sex månader

– Om det är att bedöma som ett brott mot ordningslagen upprättar vi en anmälan.

Men polisen kommer inte knacka på dörren vid hemmafester och privata tillställningar. Det är istället en skarp rekommendation att inte genomföra den typen av arrangemang.

– De är privata och riktas inte till allmänheten. De omfattas inte då de inte är tillståndspliktiga.

Samma sak gäller företagsevenemang, minnesstunder efter begravningar, gruppass på gym och liknande.

Mer spontana möten, exempelvis de epa-träffar som det har rapporterats om under pandemin, är svårare att stoppa utifrån den här skärpningen då de inte är organiserade event.

– Det är ju ingenting som arrangeras, då måste det finnas någon som har bjudit in allmänheten. Det måste vara en viss avgränsning, en viss organisation i det hela. Men vi skulle kunna göra något om det är ordningsstörningar.

Rätten att demonstrera är en grundlagsskyddad rättighet men omfattas under ordningslagen om anledningen är att motverka farsot.

– Om den är att bedöma som en demonstration är det ett brott mot ordningslagen och man kan upprätta en anmälan. Men demonstrationsrätten är så pass skyddad så det måste vara oerhört starka anledningar till att inte tillåta dem.

Lars Westermark upplever att Skelleftebor i allmänhet sköter sig när det kommer till delarna som polisen har tillsyn över.

– Det är inga problem egentligen. Folk är duktiga på att följa det här, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!