Det kommersiella julbordet började serveras på svenska restauranger strax efter första världskriget en eller ett par söndagar före jul. Det har blivit en stark tradition att åtminstone avnjuta ett julbord i december och företagen börjar bjuda kunder och anställda på julmat redan i november. Men i år har pandemin ställt till det för restauranger som erbjuder julbord och det råder också förvirring om vilka regler som gäller vid julborden.
– Antalet besökare i ett och samma sällskap vid ett bord får vara max åtta. Men hur många som får vara samtidigt i restaurangen styrs ju av hur bra man kan hålla avstånd, berättar Jon Oskar Arnason, delägare i Bryggargatan.
Han konstaterar att i restaurangbranschen är julborden mycket viktiga för att få verksamheten att gå ihop.
– Nu under pandemin har vi och många andra restauranger fått en hel del avbokningar av julfester. Istället hoppas kunderna kunna genomföra en fest längre fram, säger Jon Oskar Arnason.
Istället för att bara gräma sig över detta sökte Jon Oskar och de andra delägarna i Bryggargatan efter ett alternativt sätt att kunna erbjuda en julfest.
– Jag tog kontakt med Vida Nord som utvecklat digitala tjänster när det gäller möten och undrade om vi tillsammans kunde hitta en ny lösning för julborden.
Vida Nord nappade på inviten och tillsammans med Bryggargatan har de utvecklar ett koncept för digitala julfester.
– Det går helt enkelt ut på att vi levererar en jultallrik som man äter tillsammans på olika platser. Med paketet följer tydliga instruktioner om upplägget, berättar Jon Oskar Arnason.
Vida Nord fixar tekniken och fyller på med rätt atmosfär på julfesten som skräddarsys för företaget eller organisationen.
– Det kan göras som en hybridlösning där några träffas fysiskt och andra sitter hemma eller helt digitalt där alla är uppkopplade hemifrån, berättar Stina Renström, Vida Nord.
Stina Renström konstaterar att det här konceptet också kan användas året runt till alla typer av fester och möten.
– Vi har tidigare levererat fika till digitala möten och detta är ytterligare ett steg i den utvecklingen, säger hon.
Jon Oskar Arnason menar att det digitala konceptet även kan nyttjas i ett cockalong där deltagarna får en matkasse med sig hem och så lagar alla samma måltid, avslutar han