Mannen bor i Skellefteområdet och vill vara anonym, men han delar gärna med sig av vad han varit om. Det började på julafton ifjol. Eller, egentligen började det för tolv år sedan då mannen gjorde sig skyldig till rattfylleri. Sedan dess har han regelbundet lämnat prover för villkorat körkort.
– Alla prover har varit okej men Transportstyrelsen ger sig inte, säger han.
På julafton 2024 fick han veta att körkortet var återkallat till följd av ett prov han lämnat i oktober som visat ett förhöjt värde av alkoholmarkören peth.
Peth-tester utförs för att undersöka om det finns en alkoholöverkonsumtion. Testet kan alltså inte visa på om personen kört alkoholpåverkad eller inte.
Efter beskedet om återkallelsen hade Skelleftebon tre dagar på sig att lämna ett yttrande, men det visade sig att hans handläggare på Transportstyrelsen hade julledigt till den 8 januari och när han bad om en annan fick han svaret att de inte lägger sig i varandras ärenden.
– Men det stämmer inte, för sedan kom beskedet att någon hade fattat beslut den 2 januari. Jag fick aldrig någon chans att påverka eller förklara.
Mannen bestämde sig för att överklaga beslutet till förvaltningsrätten. Han hade ett par starka kort i bakfickan: ett läkarintyg till sin fördel och två chefer som intygade att han jobbar heltid och har låg sjukfrånvaro.
– Sedan är jag ganska duktig på att förmedla mig.
Praxis har tidigare varit att det krävs två förhöjda peth-prover under ett år för återkallelse av körkort. Det framgår också av information på Transportstyrelsens hemsida. För att påvisa om en person har en alkoholöverkonsumtion räcker inte ett enstaka test. Det krävs minst två tester och ofta fler, med en period om minst fem veckor mellan testerna.
Det visste Skelleftebon, som alltså bara hade ett. Men han visste också att i liknande fall har förvaltningsrätten alltid gått på Transportstyrelsens linje.
– Men för att få ett straff måste du ha gjort dig skyldig till ett brott. Det är grunden i all rättspraxis. Min känsla är att Transportstyrelsen är en myndighet som gör som dom vill och de är väldigt fyrkantiga. Det blev till exempel tydligt att de aldrig hade läst läkarintyget utan istället gick på sin egen agenda. Som tur är vet förvaltningsrätten bättre, säger han.
Enligt rätten fanns det inte tillräckliga skäl att återkalla körkortet och det kan möjligen vara första gången rätten går emot Transportstyrelsens beslut.
– Jag har försökt kolla upp det och det kan vara så att det här fallet blir prejudicerande.
I måndags fick mannen tillbaka sitt körkort.
– Det är nytillverkat men ser ut precis som det förra, med samma bild och underskrift. Det känns som trevligt, säger han.
Till SVT säger Jenny Svärdgren-Hult, verksamhetschef vid Transportstyrelsen:
– Vi för ingen statistik. Men det är inte jätteofta som domarna ändras.
Efter domen gick Trafikstyrelsen ut på sin hemsida med ett förtydligande kring alkohol och återkallande av körkort. Myndigheten upplever att rapporteringen till viss del varit ”onyanserad och missvisande”.
Här skriver de bland annat: ”Om en läkare i sina undersökningar av en patient konstaterar att han eller hon kan anses som olämplig för att ha körkort, så ska läkaren rapportera det till Transportstyrelsen. Det är ingenting nytt utan regler som funnits i lagen under lång tid. En person kan få sitt körkort återkallat på grund av exempelvis epilepsi, demens eller ögonsjukdomar. Man kan också få sitt körkort återkallat om man har ett alkoholberoende, alkoholmissbruk eller alkoholbruk som inte är tillfälligt och som från medicinsk synpunkt är skadligt.”