Dramat inträffade häromdagen i Skellefteå tingsrätt. En 35-årig man, som greps i slutet av april och häktades misstänkt för misshandel mot en kvinna han haft en relation med, stod inför rätta för det misstänkta våldsbrottet.
Efter att domstolen fått höra den samlade bevisningen av åklagaren, advokat Erik von Ahns motargument, 35-åringens svar samt målsägandebiträdet Fredrik Elveros redogöra för skadeståndsanspråken, behövde tingsrätten en timme för att fatta beslut i frågan om 35-åringen skulle sitta fortsatt häktad.
Förutom beskedet att 35-åringen skulle kvarbli i häktet – risk för återfall i brott – inleddes en kortare diskussion om när nästa förhandlingsdag kunde hållas, då man ska diskutera påföljden (en kontraktsvård är ett av alternativen).
Men bara efter några minuter ställde sig 35-åringen upp och rusade mot utgången i sal 1, som finns på tingsrättens andra våning.
I hög fart försökts han forcera dörren, men trots den kraft han använde tog det stopp i dörren. Möjligen berodde det på att handtaget inte veks ned tillräckligt mycket, dörren är riktigt tung.
Därför blev det tvärstopp och det uppstod en rejäl intryckning i dörren, rimligen från ett av 35-åringens knän.
Kriminalvårdens personal var honom hack i häl och 35-åringen kunde gripas utanför salens entrédörr bara sekunderna senare.
Därefter fördes Skelleftebon till rummet där häktade förvaras under pauserna, sedan direkt vidare in i häktesbilen och bort från tingsrätten.
Efter de omtumlande minuterna avslutades allt med beslutet att rättegången preliminärt ska fortsätta den 10 juni.
Förutom att Skellefteå tingsrätt lämnade in en polisanmälan om misstänkt skadegörelse – det är inte alls säkert att händelsen får ett rättsligt efterspel – skickade tingsrättens chef, lagman Christel Lundmark, in en så kallad indicierapport till Domstolsverket.
– Det är något som sker med automatik, oavsett om det gäller mindre eller större händelser. Tack och lov är den här en typ av händelser som sker väldigt sällan här i tingsrätten i Skellefteå, säger Christel Lundmark.
Så sant så, de senaste 25 åren har det bara vid några enstaka tillfällen inträffat att häktade brottsmisstänkta, som befunnit sig i rättssalen, försökt eller lyckats rymma från en förhandling. Samtliga har hittats i närtid av Skelleftepolisen.
Advokat Fredrik Elveros medverkade vid förhandlingen som målsägandebiträde. Intill sig hade han brottsoffret, de blev båda vittne till det dramatiska flyktförsöket.
Hur upplevde ni det som inträffade?
– Den som sitter på andra sidan, men ändå väldigt nära, kan bli väldigt skärrad av orsaker, allt från den egna säkerheten till att det händer en person man känner sedan tidigare och inte vill något illa, trots att det handlar om en rättegång.
Hur diskuterade ni detta efter förhandlingen?
– Vi pratade efteråt om vad som hänt, men det är ingenting jag vill kommentera exakt vad som sades, svarar Fredrik Elveros.
I Sverige är det inte olagligt att rymma från exempelvis ett fängelsestraff, att själv eller med hjälp av andra rymma från en anstalt.
Detsamma gäller rymningar från en domstol vid en förhandling.