I flera års tid har kommunen och region Västerbotten, tidigare landstinget, diskuterat frågan i diverse arbetsgrupper och forum: Möjligheten till en snabb urinscreening av ungdomar där misstanke finns om narkotikaanvändning. Arbetet har hittills inte resulterat i något konkret.
Urinscreening av unga i Skellefteå diskuteras fortfarandeCharlotta Enqvist (KD) ville ha svar från socialnämndens ordförande Iosif Karambotis om hur man tänkt gå vidare om regionen inte prioriterar frågan.
– Jag är besviken på hur regionen hanterat frågan, vi har samtalat tillsammans om det här i åratal och hade så sent som oktober en lösning på bordet. Där skulle ett antal hälsocentraler ta urinscreeningen, säger han.
”Vi vill ha en länsrutin”Vad har allt detta kostat skattebetalarna, alla dessa arbetsgrupper, möten, allt som nu är bortkastat. Massor med pengar, som vi kunde satsat på de unga istället.
Men i mitten av mars kom ett nytt besked från regionen.
– Då fick vi plötsligt höra, via ett mejl, att primärvården inte ansåg att denna fråga ska hanteras av dem. Det hade underlättat om regionen gett oss ett tydligt svar tidigare, säger Iosif Karambotis.
Många politiker delade besvikelsen, bland annat Stina Engström (L).
– Vad har allt detta kostat skattebetalarna, alla dessa arbetsgrupper, möten, allt som nu är bortkastat. Massor med pengar, som vi kunde satsat på de unga istället.
Iosif Karambotis lovade dock att kommunen inte tänkte släppa frågan, utan arbeta för en lösning. Med eller utan regionen. Vilket Charlotta Enqvist uppskattade.
”Vi ska ha en urinscreening som är värd namnet”Möjligheten till provtagning under dagtid finns idag på hälsocentraler. Andra tider på dygnet, samt under helgen har man tidigare hänvisats till psykiatrins beroendeenhet.
– Men det är förenat med en kostnad, och ekonomin ska inte styra om en förälder som är orolig ska kunna undersöka om ens ungdom är narkotikapåverkad, säger Charlotta Enqvist.
Avtal har upphört
Lars Hellgren, avdelningschef på beroendeenheten, berättar för Norran att möjligheten att kontakta psykiatrins beroendeenhet kvällar och helger nu har upphört.
– Avtalet kring detta upphörde i september ifjol, det finns ingen överenskommelse längre om att vi ska screena barn under arton år. Jag kan tyvärr inte svara på om det finns några nya lösningar för detta idag, säger han.
Lars Hellgren fortsätter:
– Till de föräldrar som känner oro angående ungdomars droganvändning kan man tänka på att dessa prover ofta kan tas dagtid eftersom droger stannar i kroppen en längre tid. Den som är akut orolig för ett barn ska naturligtvis uppsöka sjukvård, säger han.