Skellefteå museum presenterar träföremål

Tillsammans med Skellefteå museum kommer Norran i åtta delar presentera sju olika träföremål. I varje del kommer vi bekanta oss med ett nytt föremål, med en egen historia. I den första delen lär vi känna personerna som presenterar föremålen.

Kristina Friberg och Ulf Lundström har tagit fram föremålen som kommer att presenteras.

Kristina Friberg och Ulf Lundström har tagit fram föremålen som kommer att presenteras.

Foto: Alfons Westerberg

Skellefteå2020-06-25 08:00

Kristina Friberg är avdelningschef på avdelningen för samlingar och dokumentation. Det är hon, tillsammans med sin kollega Ulf Lundström, som har valt ut föremålen som kommer att presenteras.

– Det vi kommer att visa upp är exempel på vardagsföremål innan industrialismen, och en del mer moderna föremål som knyter tillbaka till den tiden, säger Kristina Friberg.

Gemensamt för alla föremålen är att de till huvudsak är tillverkade av trä, och i någon utsträckning är kopplade till Västerbotten.

– Förr i tiden tog man det som fanns i närområdet och tillverkade föremål av det. Här i Skellefteå var det därför väldigt vanligt att man tillverkade saker av just trä. Ett annat vanligt material var hampa, säger avdelningschefen på samlingar och dokumentation.

Förutom att alla sakerna är tillverkade i trä kan Kristina Friberg också se ett annat mönster bland de äldre föremålen

– Snarare än att vara ett designföremål, en prydnad, så fyller varje sak en funktion. Det märks att de som tillverkade föremålen verkligen har tagit det som fanns och gjort så mycket av det som möjligt. Tittar man på de nyare föremålen vi har tagit fram så kan man se dem som en symbol för någonting annat, nämligen kreativitet, säger hon.

undefined
Kristina Friberg och Ulf Lundström inspekterar ett av skåpen som finns inne i Kågegården på Nordanå.

Ulf Lundström är lokalhistoriker på Skellefteå museum. Precis som Kristina Friberg har han varit med och valt ut föremålen. 

– Varje föremål berättar någonting om tiden som var förut, och hur det var att leva. De skapar en känsla hos en, säger Ulf Lundström.

undefined
Ulf Lundström är lokalhistoriker på Skellefteå museum.

Ulf Lundström har tidigare forskat om ortnamn och deras historia.

– Om man tittar på orterna i närområdet kan man se att hampan, som är ett inslag i flera av föremålen, även har påverkat ortsnamnen där man arbetade med materialet. Ett exempel är Hamptjärn, säger han

Föremålen som visas upp kan man i normala fall se antingen på Skellefteå museum, i Kågegården eller i någon av de olika bodarna som finns på Nordanåområdet. Exakt hur det blir med det i sommar återstår att se, men planen är att Kågegården ska vara öppen för besökare från början av juli.

– Planen är att vi ska öppna upp gården i juli. Sakerna som finns där är baserade på en bouppteckning, så det är troligt att de som bodde där använde likadana saker, säger Kristina Friberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!