Skellefteå kommun i spetsen för skapandet av ny utbildning

”Rekrytera potential” är ett EU-projekt som drivs av Skellefteå kommun i samarbete med kommunerna Lousada i Portugal och Daugavpils i Lettland. Målet är att skapa en utbildning kring rekrytering som kan användas av små och medelstora företag. I Skellefteå genomfördes nyligen ett lanseringsevent där deltagarna fick ett smakprov på utbildningen.

En av arbetsgrupperna under testdagen.

En av arbetsgrupperna under testdagen.

Foto: Lars Westerlund

Skellefteå2019-04-16 15:46
– Vad vi vill är att minska gapet mellan arbetsgivare och arbetssökande och skapa nya vägar till anställningar, säger  Kicki Krane.
– Vad vi vill är att minska gapet mellan arbetsgivare och arbetssökande och skapa nya vägar till anställningar, säger Kicki Krane.

När Norran Affärsliv kommer till eventet på Stadshotellet är det full fart på de sex stationerna som behandlar olika aspekter kring rekrytering. Eva Kinnvall, avdelningschef miljö- och hälsa vid Skellefteå kommun håller i avsnittet som behandlar ”Lyckad introduktion för inkludering”. Hon har tillsammans med projektledaren näringsutvecklare Kicki Krane, Gustaf Ulander, internationella enheten, Anders Mellberg, chef för gator och parker och HR-specialisten Jenny Holmberg utgjort Skellefteå kommuns team i projektet.

– Utbildningen omfattar sex avsnitt som kan användas som klassrumsversion, onlineversion eller som en form av blandat lärande. Varje land har haft ansvar för någon modul och nu har vi modifierat dem så att de ska passa förhållandet i respektive land, berättar Eva Kinnvall.

Eva Kinnvall, till vänster, håller i trådarna för en av modulerna under utbildningen.
Eva Kinnvall, till vänster, håller i trådarna för en av modulerna under utbildningen.

Utbildningen är anpassad för att främst användas av små och medelstora företag.

– Men den passar till alla typer av organisationer, till exempel en kommun med alla sina enheter säger Eva.

När utbildningen är färdigutvecklad kommer den att finnas på nätet och kan då fritt laddas ned av vem som helst.

– Det kommer att ske efter den 3 september när projektet har sin slutkonferens här i Skellefteå.

– Alla tre kommunerna har liknande problem och brottas med samma typ av utmaningar, berättar Anders, Mellberg.
– Alla tre kommunerna har liknande problem och brottas med samma typ av utmaningar, berättar Anders, Mellberg.

Den här dagen håller Anders Mellberg i modulen ”Mentorskap som hjälpmedel”.

– Alla tre kommunerna har liknande problem och brottas med samma typ av utmaningar, berättar Anders, som själv genom projektet fått upp ögonen på att inte stirra sig blind på den arbetssökandes cv och arbetslivserfarenhet utan att främst se till dennes potential.

Anledningen till att projektet genomförs är bristen på arbetskraft och kompetensbristen som finns i Europa.

En av arbetsgrupperna under testdagen.
En av arbetsgrupperna under testdagen.

– Ett sätt att möta dessa utmaningar är att stärka den inkluderande dimensionen i HR-policys som stödjer mångfald, jämställdhet och icke-diskriminering på arbetsmarknaden. Vad vi vill är att minska gapet mellan arbetsgivare och arbetssökande och skapa nya vägar till anställningar, avslutar Kicki Krane.

Projektet finansieras av Erasmusprogrammet och förutom de tre kommunerna deltar även ett brittiskt företag som har hand om bygget av it-plattformen och en stiftelse från Nederländerna som är specialiserade på yrkesutbildning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!