Det rör sig de så kallade omfattande intygen som utfärdas för exempelvis bostadsanpassning, utredning för personlig assistans eller parkeringstillstånd för rörelsehindrade. Utredningar som är mer tidskrävande och involverar exempelvis hembesök och att uppgifter från olika instanser ska hämtas in.
Enkla intyg gratis
De enklare intygen är däremot fortsatt avgiftsfria, exempelvis förnyelse av färdtjänstbeslut då det finns en patientrelation eller intyg som inte kräver hembesök.
– De som berörs av förändringen är personer vid våra särskilda boenden och inskrivna hemsjukvårdspatienter. Andra i behov av intyg vänder sig istället till hälsocentralerna. Där tar landstinget redan ut denna taxa, säger Kenneth Fahlesson (S).
Det är en rejäl höjning. Finns inte risk att det drabbar ekonomiskt utsatta?
– Vi har ett system där den som har det svårt att klara ekonomin ska få stöttning, säger Kenneth Fahlesson.
I den konsekvensanalys som utförts inför beslutet framgår att man befarar att kunder kan uppleva intygen som ”dyra.” Samtidigt kostar det nu samma för alla kommuninvånare, oavsett om du vänder dig till hälsocentral eller kommun.
Nu skärper vi upp detta ordentligt. Det kommer att ge likvärdiga utredningar av bättre kvalité men det kostar också mer.
Ökad efterfrågan
Bakgrunden till att taxan höjs är främst en ökad efterfrågan på intygen. Skärpta rutiner ställer också krav på mer omfattande utredningar som i sin tur gör att förseningar kan uppstå.
Avsätter resurser
Tidigare har ett större antal handläggare skött detta vid sidan av sina övriga uppgifter. Nu avsätts fem personer som endast ska jobba intygsutredningar. Den höjda avgiften finansierar de personalresurser som krävs.
– Tidigare kunde det finnas variation i utredningarna och det upplevdes som otydligt.
– Nu skärper vi upp detta ordentligt. Det kommer att ge likvärdiga utredningar av bättre kvalité men det kostar också mer, säger Kenneth Fahlesson.
Den nya avgiften ingår inte högkostnadsskyddet och börjar gälla den 1 april 2019.