Jonathan “Jonte” Söderberg, 35 år, driver en till synes vanlig bilverkstad i Hjoggböle sedan 2020. Där lagar och servar han bilar – men han har även en förkärlek för verktyg som kan effektivisera arbetet.
– Jag gillar att läsa på om nya grejer, se vad som är bäst och sedan investera i saker som kan spara både tid och kropp, berättar Jonte.
Hans senaste investering är en maskin som kan rengöra saker med laser. Jag frågar om han kan testa att rengöra min mycket skitiga bil, men det är tydligen ingen bra idé.
– Nej nej, då försvinner även lacken, säger Jonte och skrattar.
Istället är maskinen till för att göra saker “plåtrent”, som Jonte uttrycker det.
– Om det till exempel är mycket rost, om man behöver rengöra ett helt motorhus eller en bromsskiva, då är det rätt maskin. Det är lite som att man scannar bort smuts, beläggningar och gammal färg. Nästan som magi, säger han.
Idén om att köpa en sådan här maskin fick han från Youtube. Den här typen av rengöring är enligt Jonte vanlig i USA, men inte lika förekommande i Europa – och definitivt inte i norra Sverige.
Kanske kan prislappen vara en av anledningarna, resonerar Jonte.
– Av europeiska leverantörer fick jag prisförslag mellan 1,5 och 3 miljoner kronor. Jag svarade typ “tack, men nej tack”, säger Jonte som dock inte gav upp.
Efter otaliga timmar i olika forum, recensionssidor och youtube-tittande fick han direktkontakt med en leverantör i Kina. Några månader senare hade han skrivit ett kontrakt och betalat 100 000 kronor plus moms.
– När jag hade betalat tänkte jag “vänta, vad har jag gjort?”.
Var du orolig för att du blivit blåst?
– Kanske lite, men jag hade läst på i flera månader och hoppades på det bästa.
Efter 55 dagar på en båt plus lastbilsleverans genom Europa kom paketet fram den 23 januari. Jonte ringde direkt elektrikern som kom förbi dagen efter för att koppla in den.
Vid maxkapacitet har maskinen en effekt av 3 000 watt, vilket Jonte inte vågat testa än.
– Vi testade på ungefär 50 procent av kapaciteten. Vi vill inte släcka hela Hjoggböle, säger han och skrattar.
När han använde lasern första gången visste han inte vad han hade att vänta.
– Jag hoppade till lite, det ska jag erkänna. Men det var också läckert.
Maskinen använder ett intensivt laserljus på den yta som ska rengöras. Metoden används istället för att blästra eller rengöra något på kemisk väg.
– Fördelen är att det blir helt rent direkt. Det är ingen sand eller andra kemikalier som behöver tas omhand efteråt, säger Jonte som tror att laserrengöring kommer att bli vanligare i framtiden.
– Det är häftigt och tillfredsställande att köra, men också användbart på riktigt. När jag lärt mig exakt hur den fungerar kommer den att spara mycket tid för mig.