Hon driver projektet tillsammans med dietisten Petra Strömquist vid barn- och ungdomskliniken i samarbete med Friskis och svettis i Skellefteå.
Bakgrunden till projektet är en studie i The Lancet som presenterades nyligen och som visar utvecklingen av övervikt och fetma bland barn och ungdomar i 200 länder mellan 1975 och 2016. Enligt den hade 2,3 procent av flickorna i Sverige fetma 1975. För två år sedan var motsvarande siffra 4,7 procent. Ökningen planade ut efter 1995, men inte i socioekonomiskt utsatta grupper.
– Om man har övervikt som barn finns en ökad risk för olika åkommor i vuxen ålder, exempelvis hjärt–kärlsjukdomar, diabetes och viss cancer, säger Johanna Kuisma Löfbom.
Projektet är också en studie som kommer att pågå under ett år.
– Vi vill hitta en lättillgänglig och billig metod för att förbättra motion och kostvanor hos barn som har fetma, säger Johanna Kuisma Löfbom.
Kriterierna för att delta i projektet är att man har konstaterad fetma och är mellan fem och tolv år gammal. Dessutom behöver man ha tillgång till internet hemma och behärska svenska språket.
Enligt Johanna Kuisma Löfbom kan det som förälder vara svårt att veta om ens barn har fetma då kriterierna är annorlunda för dem än för vuxna. Om man vill ta reda på det kan man kontakta BVC eller skolsköterskan eller Johanna Kuisma Löfbom direkt för att väga sig.
– Rekryteringen styrs helt av intresse. Förhoppningen är att få ihop en grupp på minst 20 barn, säger hon.
Mycket handlar om att äta lagom stora portioner och att få in mer frukt, grönsaker och fullkorn i kosten.
Webbaserat program
De första fyra veckorna erbjuds gruppträffar på Friskis och svettis en gång i veckan med ett team som har expertkunskaper inom kost och motion. Vid tre av träffarna får föräldrarna information medan barnen får röra på sig.
På barn- och ungdomskliniken väger och mäter de deltagarna och tar prover. Resultaten följs sedan upp några gånger under året.
Efter de inledande träffarna får deltagarna tillgång till ett program via internet som innehåller råd kring kost, motion och beteendeförändringar.
– Vi följer den nordiska näringsrekommendationen. Mycket handlar om att äta lagom stora portioner och att få in mer frukt, grönsaker och fullkorn i kosten, säger Petra Strömquist.
Hitta träningsform
Dessutom får man en egen coach som kan anpassa sitt stöd efter individen och man får även fysisk motion på recept.
– Hela utbudet här ingår, förutom gymmet. Vi har ett antal riktade barnaktiviteter i vårt utbud, familjegympa, familjefys och hiphop. Man kan även gå på gympa med sina föräldrar, säger Friskis och svettis verksamhetschef Anders Pettersson.
– Vår uppgift är också att försöka hjälpa alla att hitta en träningsform som de tycker om, även om det inte är gympa, tillägger han.
Studien bedrivs via Umeå universitet och den ska utmynna i en vetenskaplig artikel. Samma typ av studie pågår även i Sundsvall och Sollefteå.