Han ska odla grönsaker – och utforska rymdjordbruk

Abhijith Nag Balasubramanya, 30 år, ligger bakom Hydro Space Sweden AB. I företaget ska han odla bär och grönsaker – men även bedriva forskning inom rymdjordbruk.
– Potentialen är enorm, säger Abhijith som tidigare jobbat på Northvolt.

Abhijith Nag Balasubramanya, 30 år, sysslar med hydroponisk odling. Det innebär att man odlar i vatten, helt utan jord. “Det odlas inomhus med artificiellt ljus, temperaturkontroll, rätt luftfuktighet och så vidare. Allt kommer att vara kontrollerat”, säger Abhijith.

Abhijith Nag Balasubramanya, 30 år, sysslar med hydroponisk odling. Det innebär att man odlar i vatten, helt utan jord. “Det odlas inomhus med artificiellt ljus, temperaturkontroll, rätt luftfuktighet och så vidare. Allt kommer att vara kontrollerat”, säger Abhijith.

Foto: Magnus Lindkvist

Skellefteå2025-06-06 01:15

Abhijith Nag Balasubramanya, ursprungligen från Indien, flyttade till Skellefteå 2022 för att arbeta på Northvolt. Han hade innan dess studerat i Tyskland och på Gotland, och var en aning skeptisk till att flytta så långt norrut.

– Jag visste egentligen inte så mycket om Skellefteå, men blev positivt överraskad. Det var enormt välkomnande att komma hit, säger han.

Visiten i norra Sverige var dock nära att bli kort. Efter bara tio månader på batterifabriken lämnade han landet för att flytta till Frankrike, men kände snabbt att han saknade den västerbottniska kuststaden.

– Jag känner att Skellefteå är mitt hem nu. Människorna här är amazing, säger han.

Abhijith Nag Balasubramanya flyttade till Frankrike efter att ha jobbat på Northvolt i tio månader, men han hade blivit så förtjust i Skellefteå att han flyttade hit igen för att starta företag. "Jag hoppas att ännu fler ser potentialen i Skellefteå och att fler talangfulla människor flyttar hit", säger han.
Abhijith Nag Balasubramanya flyttade till Frankrike efter att ha jobbat på Northvolt i tio månader, men han hade blivit så förtjust i Skellefteå att han flyttade hit igen för att starta företag. "Jag hoppas att ännu fler ser potentialen i Skellefteå och att fler talangfulla människor flyttar hit", säger han.

Väl tillbaka i Sverige har Abhijith startat Hydro Space Sweden AB. I sin verksamhetsbeskrivning nämner han att de bland annat ska bedriva “forskning inom rymdjordbruk”.

Exakt vad det är ska vi återkomma till, men först får vi veta mer om vad företaget främst ska syssla med.

– När jag flyttade till Skellefteå insåg jag att maten som vi äter här kommer från så många olika ställen i världen. Koldioxidavtrycket blir helt galet av alla transporter, säger Abhijith som vill minska beroendet av import genom att odla fler produkter på plats här i Skellefteå.

Och då inte i ett växthus, utan i lagerlokaler med artificiell belysning. Konceptet kallas “hydroponisk odling” vilket innebär att man odlar i vatten som blandas med olika näringsämnen, helt utan jord.

– Vi har en väldigt begränsad tid att odla i norra Sverige på grund av klimatet. Med hydroponisk odling kan jag odla 365 dagar om året i ett kontrollerat utrymme, och på så vis erbjuda färsk mat året runt.

Så här ser det ut i Abhijiths källare i Ursviken. Här har han odlat sallad och mikrogrönt.
Så här ser det ut i Abhijiths källare i Ursviken. Här har han odlat sallad och mikrogrönt.
Här är exempel på vad Abhijith har odlat i sitt hem. I sitt nya företag är tanken att odla liknande produkter fast i mycket större skala. "Målet är att det som äts i norra Sverige ska vara odlat här, året om", säger han.
Här är exempel på vad Abhijith har odlat i sitt hem. I sitt nya företag är tanken att odla liknande produkter fast i mycket större skala. "Målet är att det som äts i norra Sverige ska vara odlat här, året om", säger han.

Intresset för den här typen av odling väcktes under Abhijiths tid på Gotland där han studerade hållbart företagande. Han fick där kontakt med en eko-gård som gjorde just detta, och skrev sedan sin masteruppsats på ämnet.

– Sedan dess har jag odlat närmare 30 olika grödor, bär och grönsaker med den här tekniken, berättar han och visar stolt upp bilder på sin mobiltelefon.

Abhijith börjar med att odla mikrogrönsaker i sitt nya företag, men han har även odlat gurka, tomater och många andra saker hydroponiskt. I närtid har han även tänkt att odla jordgubbar. “Då kan du få färska jordgubbar som är odlade i Skellefteå även på vintern”, säger han.
Abhijith börjar med att odla mikrogrönsaker i sitt nya företag, men han har även odlat gurka, tomater och många andra saker hydroponiskt. I närtid har han även tänkt att odla jordgubbar. “Då kan du få färska jordgubbar som är odlade i Skellefteå även på vintern”, säger han.

Tanken nu är att göra exakt detta, fast i mycket större skala. I en 200 kvadratmeter stor lagerlokal på Hedensbyn planerar han att odla 10 000 salladshuvuden i månaden.

– Och det är bara i uppstarten. I framtiden vill jag göra det i ännu större skala och använda kanske 10 000 kvadratmeter och odla mer av sådant som konsumeras i norra Sverige för att eliminera koldioxidavtrycket från transporter.

Behövs det mycket elektricitet för det här?

– Nej, inte nödvändigtvis. Jag kommer att använda led-lampor så det är knappt något alls jämfört med alternativet att transportera maten hit. Dessutom är elektriciteten både grön och billig.

Produkterna vill han sälja i butik, men även till restauranger som använder den här typen av produkter.

– Till en början är det mest mikrogrönsaker för att det har en stor marknad och bra marginaler. Men sedan ska vi också odla jordgubbar, frukt, sallad och alla möjliga örter.

Ett framtidsprojekt är även att försöka att odla hjortron, även om det aldrig gjorts förut.

– Jag vet att det är en utmaning, men kanske kan det gå att testa sig fram i en kontrollerad miljö? Om jag inte testar får vi aldrig veta.

Mikrogrönsaker är groddliknande växter som skördas tidigt. På engelska kallas det “microgreens” och har blivit väldigt populärt då de sägs innehålla mer näring än fullvuxna grönsaker.
Mikrogrönsaker är groddliknande växter som skördas tidigt. På engelska kallas det “microgreens” och har blivit väldigt populärt då de sägs innehålla mer näring än fullvuxna grönsaker.

Och så var det rymdjordbruket. Abhijith berättar att han inspirerats av ett team från Brasilien som arbetar med just detta.

– De kommande tio åren väntas rymdexploatering bli stort, och det mest kritiska gällande dessa projekt är mat. Om man måste ta med sig allt från jorden kommer det att kosta för mycket pengar och energi, säger han.

Även att ta dit utrustning för att odla hydroponiskt skulle vara för krävande, enligt Abhijith som därför vill bygga en 3d-printer som kan använda material från till exempel månen och planeten mars för att på så sätt skapa hydroponiska enheter på plats. Han har haft kontakt med den Europeiska rymdorganisationen, ESA, som var uppmuntrande.

– De var väldigt intresserade och stöttande, och jag hoppas kunna få bidrag därifrån för att utveckla detta, säger Abhijith.

Abhijith Nag Balasubramanya, 30 år.
Abhijith Nag Balasubramanya, 30 år.

Exakt vad det blir av allt detta i framtiden vet han inte än, det är fortfarande i ett tidigt stadium, men ambitionerna är det inget fel på.

– Om tre år hoppas jag kunna visa att den här teknologin är möjlig att 3d-printa och attrahera till exempel Nasa, Blue Origin och Spacex att investera i det här, säger Abhijith som är hoppfull.

– Det är fortfarande en lång väg kvar, men jag är optimistisk att vi kan klara av detta med rätt team.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!