Saed satsar på foodtruck med smashburgers

På nationaldagen den 6 juni är det premiär för Saed Atiqullahs foodtruck Meat & Beat. 
Den kommer han att ställa upp på Guldtorget tre dagar per månad.
– Men varför får jag inte en av de sex årsplatserna på torget? Det är svårt att få verksamheten att gå runt på så få dagar, säger han.

Saed Atiqullahs framför sin foodtruck.

Saed Atiqullahs framför sin foodtruck.

Foto: Lars Westerlund

Skellefteå2025-06-05 01:00
  • Saed Atiqullah lanserar sin foodtruck Meat & Beat på Guldtorget i Skellefteå den 6 juni, med fokus på smashburgare. Han hoppas på en årsplats men får nöja sig med tre dagar per månad.
  • Begränsade årsplatser på torget under sommaren försvårar hans verksamhet, men möjligheter kan öppnas efter sommaren.
  • Saed, tidigare processoperatör och brandman, förverkligar sin dröm om eget företagande efter att ha blivit varslad från Northvolt.

När Saed inte kunde få en årsplats valde han att ställa upp sin foodtruck tre dagar i rad varje månad för att få någon form av kontinuitet.

– Om jag i alla fall kunde få ha den stående där varannan dag så skulle det fungera, säger han.

Ronny Söderberg, verksamhetschef för parkering vid Skellefteå kommun, som håller i trådarna för torgplatserna, berättar att det under sommaren finns färre fasta årsplatser.

Smasburgaren är en hamburgare där köttet pressas hårt mot en het stekyta, vilket ger en krispig och karamelliserad yta samtidigt som burgaren förblir saftig.
Smasburgaren är en hamburgare där köttet pressas hårt mot en het stekyta, vilket ger en krispig och karamelliserad yta samtidigt som burgaren förblir saftig.

– Det beror på att uteserveringarna tar en hel del plats, så därför finns det bara fyra årsplatser på sommaren, vilka redan är bokade och två tillfälliga platser, berättar han.

– Efter sommaren finns det större möjlighet för Saed att få en årsplats, fortsätter han.

Saed har också frågat runt om andra tänkbara ställen att ställa sin foodtruck på.

Saed Atiqullahs stripar sin foodtruck.
Saed Atiqullahs stripar sin foodtruck.

– Men jag får nej överallt med motivationen att jag skulle konkurrera för mycket med andra företag, berättar han.

Saed arbetade två år på Northvolt som processoperatör och även som brandman. Han blev som många andra varslade i december 2024 och den 26 mars gjorde han sin sista arbetsdag där.

– Jag trivdes jättebra med jobbet på Northvolt så det var mycket tråkigt att det gick som det gick.

På nationaldagen är Saed redo att ta emot de första kunderna på torget.
På nationaldagen är Saed redo att ta emot de första kunderna på torget.

Saed valde då att starta eget och köpte en foodtruck som han hittade i Östersund. Den ägdes av en företagare som i stället för att arbeta vidare med sin foodtruck valde att öppna en restaurang.

– Jag erbjuder en bred meny med 15 olika varianter av smasburgare.

Det handlar om en hamburgare där köttet pressas hårt mot en het stekyta, vilket ger en krispig och karamelliserad yta samtidigt som burgaren förblir saftig. Tekniken bygger på Maillardreaktionen, där proteiner och kolhydrater reagerar vid hög temperatur och skapar en intensiv smak.

"Jag vill jobba, jag är redo. Det här är min dröm", säger Saed Atiqullahs.
"Jag vill jobba, jag är redo. Det här är min dröm", säger Saed Atiqullahs.

På nationaldagen är han redo att ta emot de första kunderna.

– Jag vill jobba, jag är redo. Det här är min dröm, säger han.

Om det nu skulle visa sig att han inte kan få en årsplats med sin matvagn har han en reservplan.

"Jag har en dialog med ägaren till en lokal på Stationsgatan där det tidigare fanns en restaurang. Vi får se hur det slutar", säger Saed Atiqullah.
"Jag har en dialog med ägaren till en lokal på Stationsgatan där det tidigare fanns en restaurang. Vi får se hur det slutar", säger Saed Atiqullah.

– Jag har en dialog med ägaren till en lokal på Stationsgatan där det tidigare fanns en restaurang. Vi får se hur det slutar.

Saed växte upp i Afghanistan och kom som ensamstående flyktingbarn till Skellefteå 2013. Här gick han i skolan, lärde sig svenska och gick vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet.

– Efter gymnasiet jobbade jag fem år inom vården hos Skellefteå kommun. Dessutom arbetade jag på Taco Bar, där mitt matintresse tog fart, avslutar Saed.

Saed Atiqullahs, Meat & Beat
Saed Atiqullahs, Meat & Beat
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!