Idéerna som ska ge Skellefteå ett ansiktslyft

För att utveckla Skellefteås stadskärna har det bildas fokusgrupper med personer från både det offentliga och det privata inom staden. Under ett möte den 8 februari presenterades idéer som ska utveckla staden.

Maria Rautio och Visit Skellefteås vd Maria Broman var på plats under torsdagens möte för att berätta om samverkansprocessen.

Maria Rautio och Visit Skellefteås vd Maria Broman var på plats under torsdagens möte för att berätta om samverkansprocessen.

Foto: Visit Skellefteå

Skellefteå2024-02-16 05:00

Vid ett möte den 8 februari presenterades förslag på hur Skellefteås stadskärna ska kunna bli mera attraktiv. Det rör sig bland annat om en kulturnatta, foodcourt, muralmålningar, och sätt att göra stadens elskåp snyggare.

Det här är saker som är i förslagstadiet och kommer jobbas vidare med, säger Maria Rautio, centrumledare på Visit Skellefteå.

– Vi håller på att ta fram en handlingsplan som förslagen ska sättas in i. Dessa förslag är fortfarande i ett idéstadium.

Andra idéer som presenterades var också en hållbarhetsgalleria, en lekplats och förslag för att göra busstationens vänthall trevligare. Dessa förslag har arbetats fram inom BID Skellefteå, en pågående samverkansprocess mellan stadskärnans privata, offentliga och ideella aktörer. Totalt är över 100 personer engagerade i BID-arbetet, som projektleds av Visit Skellefteå.

undefined
Lina Tjärnström, Skellefteå kommun, är uppe på scenen och berättar om arbetet i en av fokusgrupperna.

– Genom samverkanprocessen skaffar vi oss en gemensam målbild, skapar engagemang och fördelar ansvar. Vi arbetar i fem olika fokusgrupper för att skapa en mer levande och attraktivare stadskärna.

Saker som tidigare blivit av genom denna samverkan är bland annat ljusgloberna som stod på Guldtorget, nya lyktstolpar längs Nygatan, solstolsplatser vid hjorten, och gemensam klottersanering.

undefined
Dom här ljusgloberna stod på torget i julas. Ett av bidragen till Skellefteås stadskärna som kommit från samverkansprocessen.

Nu är det också klart att en utställning kommer stå utomhus på Sara torget i mars och april.

– Det är Glada Hudik-teaterns utställning "Ikoner" som kommer hit. 

Den utställningen består av porträtt av personer med Downs-syndrom, och handlar enligt teatern om att ge personer som sällan får synas i det offentliga rummet en möjlighet att göra just det.

– En annan sak som är på gång är att hänvisningsskyltar kommer sättas upp på olika ställen i Skellefteå centrum. De ska göra det mer välkomnande och lättare att orientera sig, säger Rautio.

Till år 2026 är målet att Skellefteå ska bli Årets Stadskärna. En utmärkelse som går till den stad som gjort störst framsteg i sin förnyelse av stadens eller ortens centrum genom samarbete mellan både offentliga och privata aktörer, enligt organisationen Svenska Stadskärnor.                                                                                                        

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!