Coronapandemin sätt spår i hela samhället och inom rättsväsendet innebär det en rad följder, både redan genomförda och sådant som det planeras för.
Tingsrätten.
På Skellefteå tingsrätts hemsida påpekas följande:
”Tingsrätten ställer nu in vissa rättegångar för att förebygga smittspridning. Mål med anhållna och häktade kommer att genomföras. Du som är berörd av en inställd rättegång kommer att få meddelande av tingsrätten.”
Lagman Christel Lundmark säger:
– Vi arbetar intensivt för att verksamheten vid domstolen ska kunna fortgå så opåverkat som möjligt. Högsta prioritet är se till att domstolen kommer att kunna hantera brådskande mål i alla lägen.
– Tingsrätten följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och har vidtagit ett antal åtgärder för att begränsa smittspridning och för att ha en så god planering som möjligt för när/om det uppstår behov av prioriteringar, fortsätter hon.
Hur påverkas det dagliga arbetet?
– För närvarande tillåter tingsrätten i större utsträckning att man inställer sig till en rättegång via videolänk. Tingsrätten har också gjort en prioriteringslista för mål som måste hanteras inom viss tid, till exempel mål med frihetsberövade personer, ungdomsbrottmål och vissa familjemål.
”Möjlighet planera”
– Vidare har tingsrätten förberett möjlighet för anställda att, i den mån det är praktiskt och lagenligt möjligt, arbeta hemifrån. Tingsrättens verksamhet har hittills i huvudsak kunnat följa ordinarie planering men en handfull förhandlingar har ställts in. Mål som har ställts in har gjort det på grund av att undvika flygresor, på grund av symptom hos olika aktörer. Ett antal brottmål har också ställts in för att ge domstolen möjlighet att arbeta med planering, tillägger Christel Lundmark.
Åklagarmyndigheten.
Peter Jonsson, vice chefsåklagare vid åklagarkammaren i Umeå, säger om åklagarnas arbetssituation:
– I dagsläget tar vi de allra flesta rättegångarna via videolänk vad gäller hovrätten i Umeå och tingsrätterna i Skellefteå och Lycksele. När det gäller tingsrätten i Umeå handlar det i de flesta fallen om personlig närvaro just nu, men det kan givetvis också komma att förändras.
Hur har arbetet fungerat vid åklagarkammaren i Umeå de här två veckorna, är många sjuka eller?
– Det har ändå fungerat bra så här långt, likaså att den enskilde gått till arbetsplatsen för att arbeta om man är fullt frisk. Men vi har en planering för ett utvidgat arbete hemifrån, svarar Peter Jonsson.
Vilka svårigheter eller praktiska problem kan uppstå vid arbete hemifrån kontra att finnas på åklagarkammaren?
– Som vi ser det kommer vi att kunna lösa våra uppgifter även med en utökning av antalet medarbetare som jobbar hemifrån, med stöd av några personer kvar på arbetsplatsen. Men det kan komma att bli en utmaning att hela tiden anpassa sig efter rådande läge. Generellt sett är vi relativt väl rustade att möta situationen, säger Peter Jonsson.
Polisen.
Lars Westermark är chef för polisen i Skellefteå där även Norsjö och Malå ingår.
– Vi arbetar med att garantera förmågan att säkerställa vårt uppdrag, såväl inom lokalpolisområdet som i Västerbotten och i regionen. Det handlar om de samlade resurserna. Polisen har en plan för detta för att kunna fullfölja uppdragen vi har; att förhindra, förbygga och utreda brott, sammanfattar han.
Några konkreta förberedelser – och ser ni redan att den lokala brottsligheten påverkats av pandemin?
– Vi förbereder för att vissa personalgrupper ska kunna arbeta hemifrån. Redan nu har vi flera möten där man inte möts fysiskt utan via videolänk eller på annat sätt. Och precis som under semesterperioder så kan vissa poliser tilldelas andra arbetsuppgifter jämfört med vad dessa poliser gör till vardags.
– Coronapandemin speglas redan nu i polisens ingripandeverksamhet. Det är färre människor i rörelse i Skellefteå inte minst på kvällar och helger. Det har inneburit färre brott på allmän plats, allt från misshandel till ordningsstörningar och fylleri. Alkoholen är ju ofta en bakomliggande orsak till den här typen av brott, tillägger Lars Westermark.
Färre bostadsinbrott
Sveriges Radio Ekot uppgav på onsdagen att antalet bostadsinbrott har minskat de senaste veckorna, alltså tiden från corona-larmet i Sverige.
Minskningen märks i hela landet men är störst i Storstockholmsområdet, uppger Ekot. Den självklara förklaringen är att folk är mera hemma nu vilket försvårar för inbrottstjuvarna.
Våld i nära relation
Däremot ser polisen en ökning av antalet anmälningar om bedrägeri och försök till bedrägeri, som kopplas till coronaviruset.
Poliser som Norran talat med ser samtidigt farhågor med att våld i nära relation kan komma att öka när allt fler mer eller mindre känner sig tvingade att hålla sig hemma största delen av tiden.
Advokaterna.
Norran har talat med flera advokater som påpekar att de i största möjliga mån försöker ha klientmöten via videolänk, skype, telefon eller på annat sätt. Men att det samtidigt, exempelvis i förhörssituationer, är nödvändigt att ha personliga möten.
– Vår yrkesroll kräver ju deltagande i fysiska möten vid polisförhör, besök på häkten och under förhandlingar i domstol. Men självklart iakttar vi på olika sätt försiktighet för att inte vara smittbärare eller själv bli smittad, säger advokat Jonas Wiklund.