Det började med att ett av två förbindelseflyg ställdes in. Men Åke Sandström, professor i historia vid Uppsala universitet, hittade andra lösningar för att ta sig till Skellefteå och föreläsa.
– Jag hade ju bokat flyg, men de ställde in det första av de två flygen och det fanns inga garantier att det andra flyget skulle lyfta, berättar Sandström och fortsätter:
– Det är som en liten semester. Jag håller på att gå i pension och har inte särskilt mycket i kalendern.
Men på schemat står ändå två föreläsningar under tisdagen. Temat är moderniseringen under förra sekelskiftet, och Skellefteå står i fokus.
– Det som är så spännande med att undersöka det här är att Skellefteå och Strängnäs genomgick väldigt stora moderniseringsprojekt trots att städerna var så små. De elektrifierade, drog vatten och avloppsledningar, badhus, läroverk för både pojkar och flickor, Skellefteå byggde parkbron. Det var massor av sådana projekt. I Skellefteå var man bara 1300 invånare år 1900, och det väckte mitt intresse, säger professorn.
Riskfaktorerna var stora, då allt var offentliga investeringar och invånarantalet var så lågt. De skatteintäkter som Skellefteå drog in var inte nog för att finansiera. Därför lånades stora summor för att kunna täcka kostnaderna. Och risken gav resultat - Skellefteå lyckades dra ihop projektet.
– Man klarade det med egen kraft. Det är det som är så fantastiskt, säger Åke Sandström.
Skellefteå står nu inför en ny etablering med batterifabriken. Baserat på de historiska lärdomarna, hur tror du det kommer gå?
– Skellefteå är ju i dag en helt annan stad. Batterifabriken finansieras också av ett privat företag och de stora investeringarna vid förra sekelskiftet var offentliga. Det är lite svårt att jämföra. Men har man samma rådighet och kraft kommer det säkert gå bra.
Föreläsningarna hålls på campus och arrangeras av Skellefteå senioruniversitet. På grund av corona-pandemin råder restriktioner av besökare, men den första föreläsningen livesänds.
Hur tror du föreläsningarna kommer bli mottagna?
– Det vet jag inte. Jag har föreläst här en gång tidigare och det var ju trevligt och väl mottaget. Det blir säkert bra mottaget nu också om jag bara skärper mig lite, säger Sandström med ett skratt.